Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Amarone-duell

Amarone är ett fint och dyrt vin som har blivit allt populärare även om det verkar ha nått sin kulmen. Cirka 30 procent av allt vin för över 150 kronor som säljs på Systembolaget är Amarone. Det är rätt mycket. Ordet Amarone har ingenting med ”amore”, kärlek, att göra utan snarare motsatsen, eller kärlekens mörka baksida. ”Amarone” kommer nämligen av ”amare” som betyder bitter. Men hur bra är Amarone egentligen i jämförelse med andra viner i samma prisklass? För att försöka bringa klarhet i den frågan så ordnade Altia ett blindtest där fyra Amarone-viner vart och ett ställdes mot ett annat vin. Sedan skulle provningsdeltagarna försöka gissa vilken av dem som var ett Amarone-vin och rösta vilket som var godast. Vi var 56 personer på provningen.

Till att börja med ska vi slå fast att Amarone inte är en druva utan en viss typ av vin som tillverkas på ett visst sätt. Amarone produceras i området mellan Verona och Garda-sjön i norra Italien, känt som Valpolicella, ”De många vinkällarnas dal”. Det är huvudsakligen tre druvsorter som används; Rondinella, Corvina och Molinara. Man handplockar de bästa druvorna som sedan får ligga och torka i tre till fyra månader, ibland ännu längre. Då förlorar de 40-50% av all vätska. De blir nästan som russin. När vätskan försvinner så ökar koncentrationen av smakämnen och socker vilket sedan blir ett kraftfullt vin. Amarone-vinernas moderna historia sträcker sig bara till 1948. Då upptäcktes en ny jästsvamp som kunde sluka den stora mängd socker som finns i druvorna. I Sverige började Amarone-viner bli populära kring 1970.

I första duellen ställdes en Pasqua Famiglia Amarone della Valpolicella 2012, 182kr. (Nr. 7511201) mot Ravenswood Sonoma Old Vine Zinfandel 2013, 189kr. (Nr. 87399). 30 av 56 personer gissade fel men det var bara 16 av 56 som röstade på att det som drygt hälften av deltagarna trodde var Amaronen var det godaste. Amaronen vann alltså smakduellen men många trodde att det inte var Amaronen. Det är lite smolk i glädjebägaren för Amaronen. Personligen tyckte jag att Ravenswood var godast och trodde därför att det var Amaronen. Båda hade en doft av körsbär. Ravenswood hade en smak av körsbär, kryddor och en aning russin. Amarone hade också en smak av körsbär men kändes enklare och sötare.

I andra duellen var det också en Amarone från Pasqua men Pasqua Amarone della Valpolicella 2013, 209kr. (Nr. 2358) Den ställdes mot Divinus de Chateau de Bonnet, 199kr. (Nr. 72243) från Frankrike. Den här gången gissade majoriteten rätt vilken som var Amaronen och tyckte också att den var godast. Det var stor skillnad på den här Amaronen från 2013 och den förra från 2012. Den här var mycket godare. Det var inget fel på det franska vinet men det klarade inte riktigt konkurrensen. Fransmannen hade en doft och smak av körsbär och kryddor men smaken kändes rätt grund i jämförelse med Amaronen. Amaronen hade en fylligare och elegantare doft, och en fyllig smak av körsbär och en aning lakrits.

I tredje duellen ställdes två italienare mot varandra, en från norr och en från söder. Från norr kom Cecilia Beretta Terre di Cariano Amarone Valpolicella Classico 2010, 319kr. (Nr. 3122) och från söder Planeta Santa Cecilia Nero d´Avola 2011, 279kr. (Nr. 72852) från en av de stora producenterna på Sicilien. Här var det inte snack om vilket vin som var från Amarone och vilket som var godast. Amaronen fick i stort sett alla rösterna i båda kategorigerna. Amaronen hade en härlig doft och smak av körsbär och lakrits medan sicilianaren hade en doft och smak som påminde om rotfrukter.

I fjärde och sista ronden var det duell mellan två tusenkronorsviner, som var den enda duellen Amarone förlorade. Men det vin som cirka 90% av deltagarna tyckte var godast trodde de också var Amarone. Från Amarone hittade vi Mai Dire Mai Amarone della Valpolicella 2010, 950kr. (Nr. 76115). Det hade en doft av hallon och sötlakrits och hade en lite jordig doft och hade en elegant smak av jordgubb och hallon. Motståndaren, som folk trodde var en Amarone, kom från USA; Robert Mondavi Reserve Cabernet Suvignon 2010, ca 1000kr. Det var ett riktigt fint vin det också. Det hade en tät doft av hallon och jordgubb och hallonen och jordgubbarna gick igen i den kraftiga och aningen sötaktiga smaken. De var rätt lika varandra. Det var svårt att avgöra vilken som var Amarone.

Men avslutningsvis så vann Amarone med 3-1 så det finns skäl till varför det säljer så bra.