Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk bronsmedalj i VVS-installation vid Yrkes-VM 2017

Björn Landin. Foto: WorldSkills Sweden

Yrkes-VM 2017 är nu över och det svenska yrkeslandslaget lyckades knipa en pallplats. Medaljen gick till Björn Landin från Hortlax som tog brons inom VVS-installation. 

B jörn fick fira sin pallplats när den pampiga prisceremonin satte punkt för Yrkes-VM 2017 i Abu Dhabi.

– Detta trodde jag inte alls. Efter sista tävlingsdagen tänkte jag att jag lika gärna kan komma på tionde plats. Helt sjukt, men nu känns det såklart väldigt bra. Nu ska vi fira, säger Björn efter vinsten till WorldSkills Sweden.

Björn Landin kommer från Hortlax utanför Piteå där han arbetar som VVS-installatör hos Rörcentrum AB och han har tränat hårt i sin uppbyggda träningshörna på firman. Han har även blivit coachad av experten P-O Engman som har flygit upp till Björn några gånger innan tävlingen. Coachen är inte förvånad över medaljen.

– Han har gått in för det här, han har tränat bra men framförallt är han en skicklig duktig rörmokare, säger P-O Engman.

Installatörsföretagens vd Ola Månsson vill hälsa ett stort grattis till Björn och de andra deltagarna.

-Fantastiskt bra jobbat, särskilt då jag har förstått att förutsättningarna har varit extra utmanande i år. Det är extra roligt att kunna visa upp Sverige men framförallt vår bransch och vad vi står för genom Björn Landin och de andra duktiga svenska deltagarna. Installationsbranschen är en framtidsbransch där rätt kompetens och engagemang kan ge oändliga möjligheter, säger Ola Månsson.

Robin Stattin från Sollefteå som tävlade i grenen elinstallation lyckades hamna på 24:e plats och Simon Franzén från Lidköping tog placering 11 i grenen teleteknik.  Det svenska Yrkeslandslaget tog även hem sju Medallion for Excellence där tre medaljer gick till industrielektrikern Johannes Johnsson från Kristianstad och till automationsteknikerna Adrian Bentland från Göteborg och Wilhelm von Heideken från Malmköping. Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng i respektive yrkeskategori. Vi säger grattis även till dem!

Kort om Yrkes-VM

Yrkes-VM, WorldSkills Competition – är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år, och Sverige representeras av  Yrkeslandslaget . Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. Över 1 200 unga yrkesverksamma från ca 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under de fyra tävlingsdagarna.

Källa: Installatörsföretagen