Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Över 56 000 narkotikaklassade tabletter smugglades i lönnutrymme

Foto: Tullverket

 

Igår väcktes åtal vid Ystads tingsrätt mot fyra personer som misstänks för grov narkotikasmuggling av över 56 000 narkotikaklassade tabletter.

I början av juni kom en finskregistrerad personbil med färjan från Polen till Ystad. Där stoppades bilen och togs ut för tullkontroll. Tulltjänstemännen gjorde en översiktlig kontroll av bagage och fordon. Vid en noggrannare undersökning blev både burkar och tabletter synliga. Bilen hade bland annat ett tillbyggt lönnutrymme bakom bakre kofångaren. Ytterligare gömmor med narkotikaklassade tabletter fanns bland annat inskruvat i dörrar, säten och bakom bilens framskärmar. I bilen påträffades sammanlagt över 56 000 narkotikaklassade tabletter.

– Med tanke på den stora mängden narkotikaklassade tabletter finns misstankar om att tabletterna skulle säljas vidare, säger Henrik Steen, åklagare vid Södra Skånes Åklagarkammare.

Föraren av bilen uppger i förhör att han fått betalt för att genomföra transporten, men att han inte haft kännedom om att det handlat om narkotikaklassade läkemedel eller allvarligheten i brottet. De övriga passagerarna, två män och en kvinna, förnekar brott.

Samtliga narkotikaklassade tabletter som beslagtogs tillhör kategorin bensodiazepiner, en grupp lugnande och sömngivande läkemedel som främst förskrivs som behandling mot ångestsjukdomar och sömnstörningar. Sammanlagt har 47 900 Rivotril, 8 396 Diazepam, 427 Xanax och 30 Alprazolam beslagtagits.

De misstänkta som är mellan 22 och 35 år har suttit häktade med restriktioner sedan juni i väntan på huvudförhandling. Om de åtalade fälls i domstol riskerar de straff i den högre straffskalan, det vill säga cirka 3 års fängelse. Under 2016 beslagtog Tullverket totalt 1111 279,75 narkotikaklassade tabletter av olika slag. Rättegången inleds den 1 november.

Källa: Tullverket