Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stor datorhärva nu till åtal

En 24-årig man åtalas för 61 fall av häleri sedan han sålt stulna datorer via välkända säljsajter.

Under ett-årstid misstänks mannen för att ha sålt datorer för närmare 300.000 kronor.

– Den misstänkte satte ut serienumren till datorerna i annonserna på nätet, säger utredaren Jonas Borg, till polisen.se.

Något som hjälpte till när utredarna Jonas Borg och Jonas Diös från Uppsalapolisen sakta men säkert lyckades nysta upp härvan med de stulna datorerna av kända märken.

Den misstänkte arbetade själv på ett datorföretag och som bissyssla tog han emot i princip nya datorer som han tömde på information och installerade om. Sedan sålde han dem vidare via säljsajter på nätet till marknadsmässiga priser.

– De flesta köparna misstänkte ingenting eftersom priset var skäligt och datorernas serienummer fanns med i annonserna, säger utredaren Jonas Diös.

Hade dock köparna kontaktat polisen och bett dem kolla upp serienumren så hade de upptäckt att datorerna var stulna.

Datorerna ifråga kom från en mängd olika stölder och inbrott. Det handlar bland annat om bostäder, kontor, skolor och företag. Försäljningen skedde delvis på offentliga platser men också över disk på datorföretaget där den misstänkte arbetade.

Datorförsäljningen pågick från och med april 2016 till februari 2017, med ett värde av 276.860 kronor. Ytterligare 28 osålda datorer hittades som inte har blivit värderade.

– Vi fick ihop sammanlagt 68 k-nummer. Varje nummer representerar ett möjligt brott, säger utredaren Jonas Diös.

Den misstänkte 24-åringen åtalas nu vid Uppsala tingsrätt för 61 fall av häleri.

Nyhet från

Polisen