Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige har 27,1 procents chans att gå till fotbolls-VM

Svenska fotbollslandslaget i VM 1958. Foto: Wikimedia

Baserat på oddsen från spelbolaget Unibet är sannolikheten att Sverige går till fotbolls-VM exakt 27,1 procent. Janne Andersson har med andra ord statistiken emot sig när han ska försöka överlista Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura i det gröna fältets schack. 

På fredag möts Sverige och Italien i det första playoff-mötet av två där en plats till VM i Ryssland 2018 står på spel. Det mesta talar tyvärr för att det blir Italien som drar det längsta strået efter att båda playoff-matcherna är färdigspelade. Italien står i oddset 1,30 att gå till fotbolls-VM medan Sverige spelas till 3,50 gånger pengarna. Översatt i procent innebär detta 72,9 mot 27,1 i Italiens favör.

Sverige har mött Italien fem gånger under 2000-talet med ett facit som förskräcker – fyra förluster och en oavgjord match.

– Sverige lottades mot tuffast möjliga motstånd. Italien är fyrfaldiga världsmästare och har inte missat ett VM-slutspel sedan 1958. Historien, spelarmaterialet, Fifa-rankingen, Sverige och Italiens inbördes möten – allt talar egentligen för Italien. Men att slå ur underläge brukar kunna passa Sverige ganska bra och Italien imponerade inte i gruppspelets slutskede, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

Italien är också den största förhandsfavoriten i hela playoff-spelet. Därefter kommer Kroatien (som möter Grekland) och Schweiz (som möter Nordirland). Den jämnaste playoff-uppgörelsen, åtminstone på pappret, är Danmark mot Irland.  Enligt oddsen är sannolikheten 58,1 procent att Danmark kniper en biljett till fotbolls-VM.

På fredag tar Sverige emot Italien på Friends Arena i playoff-dramats första akt. Om inte annat borde Sveriges hemmafacit kunna sätta de italienska nerverna i gungning – noll förluster, fyra segrar, en oavgjord match och 18–2 i målskillnad under gruppspelet visar att Sverige är urstarka på hemmaplan.

Källa: Unibet