Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Food & Wine – provning

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

I helgen var vi tillbaka på mat- och vinfestivalen på Stockholmsmässan och provade allt från mikrobryggt öl till årets glögg som är inspirerat av exotiska kryddor.

På lördagen var vi tillbaka på mat- och vinmässan Stockholm Food & Wine för att gå runt och prova några goda drycker. En klassiker som presenteras varje år vid den här tiden är ju Blossa Årets Glögg och juleakvavit. Årets glögg i år är inspirerad av Indien, vilket ger en spännande smak. Det är den traditionella Blossa-smaken med ett drag av mango. Man kan antingen dricka den uppvärmd eller kall med en isbit i. Blossa har även en alkoholfri glögg, Lingon Enbär, som är väldigt frisk och god i smaken. O.P. Anderson Juleaquavit är trditionellt kryddad med kummin, anis och fänkål samt även pomerans och cognac.  Jag upplevde en mjuk kanelsmak. Den passar utmärkt till julbordet.

Sébastien startade en gång i tiden upp caféet Petit France tillsammans med sin fru. Men nu är han fullt upptagen med allt möjligt annat och har sålt det. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Lagom till jul har Grönstedts kommit ut med en presentförpackning med tre stycken flaskor på cirka 250ml. för 399kr., en VO, en VSOP och en XO. VSOP:n är den yngsta. Den är mjuk i smaken med drag åt marsipan, utmärkt till kaffet. XO:n är den äldsta, lagrats i 20 år. Den är torrare i smaken med en lång härlig eftersmak. Den är godast att dricka som den är. De har även en färdigblandad cocktail på flaska: Grönstedts Sidecar, med tydlig smak av citron och även lite kryddor.

Remmarlöv är ett mikrobryggeri som fanns med på mässan. Remmarlöv är en by som ligger cirka fyra mil norr om Malmö. De har funnits på bolaget sedan januari 2015.  Deras Holley Blond Ale är den som de fått in på flest butiker. Den finns i 257 butiker över hela landet. Det är ett fruktigt och syrligt öl som är gott som måltidsdryck. Deras Red Carol Winter Ale är betydligt spritt. Det är inte riktigt ett julöl, på bolagets hemsida står det beskrivet som en skotsk ale, men det kan drickas som ett sånt. Men det är torrare än de flesta julöl men det har den typiska smaken av knäcke, men har även ett drag av hallon. Det skulle passa bra till julmaten.

Vi fick även tillfälle att prova Bernard Amber och Bernard Celebration. Bernard Amber är en mellanmörk lager som är väldigt smakrik för att vara en lager. Den är knäckebrödsaktig och en aning fet i smaken och med en torr eftersmak, påminner en del om ale. Den passar bra till fet mat. Ölet saluförs bara i en butik i hela landet av Systembolaget, i Gävle. Bernard Celebration finns i hela sex butiker. Det är ett champagnejäst öl, alltså med en andra jäsning på flaska. Resultatet blir ett väldigt friskt och syrligt öl som passar bra till fet mat.

Vi intervjuade även Jennie Benjaminsson som jobbar som kock i London. Hon är aktuell med boken ”Gourmetvego: vegetariska menyer för livsnjutare”. Hon jobbar med fransk mat och är inte vegetarian men gillar att äta vegetariansk mat.

Betyg på det vi druckit:

Blossa Årets Glögg 2017

O.P. Anderson Juleaquavit

GrönstedtsVSOP

GrönstedtsXO

Grönstedts Sidecar

Remmarlöv Holley Blond Ale

Remmarlöv Red Carol Winter Ale

Bernard Amber

Bernard Celebration