Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klimaträttegång drar världens blickar mot Norge

Oljesanering. Foto: Jonn Leffmann

I morgon påbörjas en historisk rättegång i Oslo när Greenpeace och Natur og Ungdom möter den norska regeringen i domstol för att de öppnat upp nya områden i Arktis för oljeborrning. Miljöorganisationerna menar att oljeborrning i Arktis strider mot både Parisavtalet och den norska grundlagen. Rättsfallet har potentialen att bli prejudicerande för framtida klimaträttegångar runt om i världen.

Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace:

”Det här är en stor dag för alla som kämpar mot giriga regeringar och företag för att begränsa klimatförändringarna. Genom att tillåta ny oljeborrning i Arktis utsätter norska regeringen människor och natur för enorma risker och för det måste de hållas ansvariga. Det är uppenbart att ny oljeborrning i Arktis strider mot såväl Parisavtalet som den norska grundlagen, och vi ser fram emot att visa det i rättssalen.”

I rättegången, som pågår 14-23 november, kommer Greenpeace och Natur og Ungdom argumentera att den norska regeringen bryter mot artikel 112 i den norska grundlagen som ska garantera rätten till en hälsosam och säker miljö för framtida generationer. Detta är första gången denna grundlag prövas i domstol.

Ingrid Skjoldvær, ledare för Natur og Ungdom:

”Den norska regeringen, som varje regering, har en skyldighet att skydda människors rätt till en hälsosam miljö. Det är vi i den yngre generationen, och våra barn, som kommer att utsättas för de värsta effekterna av klimatförändringar orsakade av fossilförbränning. Denna rättegång ger oss en unik möjlighet att påverka vår framtid, och vi hoppas att den blir ett värdefullt verktyg för andra att göra detsamma.”

Den norska regeringen tvingas nu i domstol försvara sitt beslut att, för första gången på 20 år, öppna ett helt nytt oljeborrningsområde i Barents hav. Bland de 13 oljebolag som fått tillstånd återfinns svenska Lundin Petroleum och norska statligt ägda Statoil, som redan i somras påbörjade oljeexploatering i Arktis.

Samtidigt som klimaträttegången startar i Norge pågår FN: s klimatkonferens COP 23 i Bonn, där Fiji står som värdland, och på plats i Oslo för att närvara på rättegångens första dag finns representanter från Fijis övärld som är akut hotad av klimatförändringarna.

Alisi Nacewa, aktivist från Pacific Island Represent:

”Vi är på plats i Norge för att visa vårt stöd för klimaträttegången. Våra liv påverkas redan nu av extremväder och stigande havsnivåer. Det är helt orimligt att fortsätta borra efter ny olja om vi ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen under 1,5 grader, oavsett hur politiker försöker slingra sig i frågan. Den norska regeringen har undertecknat Parisavtalet, men de fortsätter att borra efter olja och förse världen med mer fossila bränslen. De går inte ihop. Det är dags att hålla regeringar ansvariga för att de bryter sina åtaganden enligt Parisavtalet.

De 13 oljebolag som har fått nya licenser att borra i Barents hav är: Statoil (Norge), Capricorn, Tullow och Centrica (Storbritannien), Chevron och ConocoPhillips (USA), DEA (Tyskland), Aker BP (Norge), Idemitsu (Japan), Lukoil (Ryssland), Lundin Petroleum (Sverige), OMV (Österrike), PGNiG (Norge / Polen).

§112 i den norska grundlagen:

“Alla människor har rätt till en miljö som säkerställer hälsan och till en natur där produktionskapacitet och mångfald bevaras. Naturens resurser skall fördelas på grundval av ett långsiktigt och mångsidigt övervägande som skyddar denna rätt även för kommande generationer. Medborgarna har rätt till kunskap om tillståndet för naturmiljön och effekterna av planerade och genomförda insatser i naturen, så att de kan skydda sina rättigheter enligt föregående stycke. De statliga myndigheterna ska säkerställa åtgärder som genomför dessa principer.”

Källa: Greenpeace