Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Få bostadsägare oroar sig för stigande räntor

Bolåneräntorna har sjunkit till rekordlåga nivåer de senaste åren och just nu har Sverige den lägsta reporäntan på 350 år. Men trots spekulationer om kommande höjningar och skärpt amorteringskrav är det få bostadsägare som är oroliga över att räntan på deras bolån ska stiga. Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern visar nämligen att hela 36 procent av de svenska bostadsägarna inte känner någon oro alls. Endast sex procent känner stark oro, medan fyra av tio känner sig lite oroliga.

Reporäntan har varit negativ sedan februari 2015. Trots det verkar bostadsägarna tämligen obekymrade kring eventuella höjningar. Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern, framtagen via Kantar Sifo, visar att drygt var tredje svensk bostadsägare inte alls oroar sig över stigande räntor medan 41 procent känner sig lite oroade. Och kanske är denna oro berättigad. Bobarometern visar nämligen också att så många som 49 procent skulle tvingas flytta till ett billigare boende om deras månadskostnad ökade med mer än 3 000 kronor.

– Vår Bobarometer indikerar att bostadsägarna inte är förberedda på att tiderna förändras på bostadsmarknaden. Vi vet att räntorna inte kommer att vara så här låga för evigt och hushållens boendekalkyler kommer att ändras drastiskt när räntorna stiger. Vårt råd är därför att kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert och räkna på hur din ekonomi skulle påverkas om bolåneräntan steg med exempelvis fem procent, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Oron högst bland unga
Undersökningen visar också att oron för ökade bolåneräntor är hög bland unga bostadsägare. Endast fem procent bland de som är 18 till 29 uppger nämligen att de inte alls är oroliga. Motsvarande siffra bland äldre mellan 60 till 74 år är 31 procent. Var fjärde ung person uppger dessutom att de skulle behöva byta boende om deras kostnader steg med 1 001 till 3 000 kronor.

– Om ett skärpt amorteringskrav införs kommer det påverka hushållens möjlighet till både sparande och konsumtion negativt. Det kommer dessutom att slå hårdast mot nya låntagare som ska köpa bostad och främst då mot unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden. De som går vinnande är enbart bankerna. Vi tror på att man ska amortera, men bostadspolitiken måste ses över och andra verktyg måste användas. Nu får man vara mer innovativ, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling