Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

By Beaver, Brian

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avsätter ytterligare en miljard svenska kronor för en utökning av WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software program, genom en bred satsning på artificiell intelligens.

Autonoma och självkörande bilar, Googles AlphaGo som besegrade regerande världsmästaren i spelet Go, Google translate och medicinska expertsystem är bara några exempel på genombrott som baseras på artificiell intelligens. De senaste åren har stora framsteg gjorts inom områden som maskininlärning och djupinlärning – maskinlärning med hjälp av neurala nätverk. Tekniken i sig är inte ny, det nya är att dagens datorkraft tillsammans med metodutveckling gör applikationer möjliga till en rimlig kostnad.

– Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger oss en fantastisk möjlighet att både bedriva grundläggande forskning för dessa nya system och att samtidigt bygga upp forskningsområdet i Sverige. Två aspekter som är avgörande för att förstå, vidareutveckla och nyttiggöra den nya tekniken, säger WASP:s programdirektör Lars Nielsen, professor vid Linköpings universitet, värduniversitet för WASP.

Satsningen inom artificiell intelligens sker utmed två spår. Den större delen innebär en satsning på maskininlärning, djupinlärning och på nästa generations AI där man ställer frågan till systemet hur det kommit fram till sitt svar, där systemet motiverar sitt svar och även kan generalisera, kallat eXplainable AI. Det andra spåret handlar om att öka förståelsen för matematiken bakom AI.

Leder AI-satsningen gör professor Danica Kragic, KTH och AI/matematik-delen leder professor Johan Håstad, KTH.

­–  Det här är viktiga områden för all industri. I USA, Kanada och Storbritannien är de här satsningarna redan gjorda. Vi behöver både kunna locka hit duktiga forskare från andra delar av världen och behålla de bästa hjärnorna vi själva utbildar för att inte hamna på efterkälken. Det pågår ett krig om kompetens därute, konstaterar professor Danica Kragic.

– De stora framgångarna inom artificiell intelligens, där datorer lär sig köra bilar, känna igen människor och fatta välinformerade beslut har hittills drivits på ingenjörsmässiga grunder. För att komma vidare behöver vi också i djupare mening förstå de underliggande matematiska sambanden, kommenterar professor Johan Håstad.

Inom respektive spår finns utrymme för rekrytering av 14 seniora forskare och 40 doktorander, där doktoranderna ingår i forskarskolor med specialkurser inom sina områden. De två nya forskarskolorna ska även samordnas med den forskarskola som redan pågår inom ramen för WASP med nuvarande drygt hundra doktorander. Såväl seniora forskare som doktorander kommer att rekryteras till de universitet som ingår i WASP, i första hand Chalmers, KTH, Linköpings och Lunds universitet, men satsningen kan även komma att omfatta fler svenska universitet.

Satsningen innehåller även en förstärkning av beräkningsinfrastruktur med 70 miljoner kronor.

– Även i ett internationellt perspektiv är detta en helt unik satsning. WASP får resurser att skapa den kunskapsplattform som Sverige behöver för att kunna verka i forskningsfronten och fortsätta vara konkurrenskraftigt i framtiden, säger Mille Millnert, styrelseordförande i Wallenberg Autonomous Systems and Software Program.

Med utvidgningen kommer WASP att ha en budget på tre miljarder svenska kronor fram till och med år 2026. Totalt utbildas minst 250 doktorander varav minst 75 industridoktorander, en kraftfull satsning med kopplingar till många olika delar inom artificiell intelligens, mjukvara och autonomi. Totalt innehåller också satsningen rekryteringar av 46 seniora forskare, en uppbyggnad av demonstratorer, arenor där forskning och företag kan mötas i konkreta projekt, en satsning på beräkningsinfrastruktur, gästforskarprogram och internationell samverkan.

Källa: Linköpings universitet