Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Magiska hjältar och urstarka kvinnor i musikföreställning baserad på Kalevalas värld

Foto: Dramaten

Som en del i att uppmärksamma Finland 100 år gästas Dramaten av musikerna Sara Edin och Tuulikki Bartosik med musikföreställningen Kalevala: The Movie . Det blir melodiskt vemod och finsk skogsstämning med avstamp i det finska nationaleposet Kalevalas värld. Ges i Lejonkulans foajé den 10 december.

Sara Edin, som sjunger och spelar fiol, har tonsatt Kalevalas texter och egna texter och skapat ett musikverk som tar avstamp i det finska nationaleposet Kalevalas värld av myter och magi, skapelseberättelsen och hjältarna. Tillsammans med Tuulikki Bartosik, på dragspel och kantele, ställer de frågan; Vad har Kalevala att säga oss människor idag?

”Jo där myllrade fram, helt levande, helt nutida i alla sina känslor, konflikter, förälskelser och ambitioner, alla de magiska hjältarna och urstarka kvinnorna i Kalevala!”  Sara Edin

Sara Edin är frilansmusiker med fiol som huvudinstrument, men hon spelar även såg, mandolin, dragspel och sjunger. Swing, tango, irländsk och svensk folkmusik är några av de musikstilar Sara rör sig mellan.

Tuulikki Bartosik är estnisk musiker och kompositör med en magisterexamen i traditionell musik från Sibeliusakademin i Helsingfors.

Musik och texter Sara Edin och Kalevala.
Medverkande Sara Edin, fiol och sång och Tuulikki Bartosik, dragspel och kantele.
Musikföreställningen ges på svenska.

Finland 100 år
Finland uppmärksammas extra mycket denna höst. Den 9-10 december gästas Dramaten av Klockriketeatern i Finland med föreställningen De langerhanska öarna.  I rollerna ser vi Stina Ekblad och Ylva Ekblad i ett nyskrivet finländskt drama med existentiella frågor i fokus. 

Det stora högtidlighållandet av Finlands hundraårsjubileum går av stapeln med en särskild festkväll den 4 december. Finland – 100 år av självständighet är en del av det officiella jubileumsprogrammet.

Även Tanja Lorentzons föreställning Mormors svarta ögon om att komma med den stora arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige gestaltat genom tre generationer kvinnor kommer åter på repertoaren i vår.

Kalevala: The Movie den 10 december, kl. 19, Lejonkulans foajé.

Källa: Dramaten