Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt om VM-kval Lettland-Sverige söndagen den 26 november

Foto: Thomas Massamba (Sofia Andersson, M&F Foto)

Sverige går in i VM-kvalet ikväll mot Ukraina i Norrköping. Men redan på söndag är det dags igen mot Lettland borta. Lettland är på plats 18 i världsrankningen och har en stark baskettradition. I basket-EM i september åkte de ut mot blivande mästarna Slovenien.

Nu i helgen är omständigheterna dock speciella. Letternas bästa spelare kan inte medverka eftersom de spelar i NBA och Euroleague. Klubbarna i Euroleague har schemalagt sina matcher exakt samtidigt som VM-kvalmatcherna och tvingat spelarna att välja mellan land och arbetsgivare. Konflikten är ännu inte löst och Sverige drabbas också genom att Jonas Jerebko (NBA) och Jeffery Taylor (Real Madrid, Euroleague) inte kan medverka.

Sverige saknar också Marcus Eriksson, superskytten som var viktig i förkvalet i augusti har skadat tån och kan inte medverka. Istället är dock Ludde Håkanson, Chris Czerapowicz och Anton Gaddefors tillbaka i laget – alla tre skickliga skyttar och poänggörare.

För det svenska laget gäller det att kontrollera returtagningen, när Sverige vann sin förkvalgrupp i augusti var returtagningen helt avgörande. Att Chris Czerapowicz är tillbaka i spel (skadad i somras) är ett stort plus då den 201 cm långe forwarden är en mycket bra returtagare, inte minst defensivt.

De tre bästa lagen i gruppen går vidare till nästa omgång. En bortavinst i Lettland skulle naturligtvis förbättra Sveriges chanser avsevärt.

Lettland – Sverige

Matchtid: Söndagen den 26 november kl 16.00 svensk tid

Gruppen (världsranking):

Turkiet (13)
Lettland (18)
Ukraina (19)
Sverige (54)

Förutsättningar:
Sverige måste bli minst trea i gruppen för att avancera till nästa omgång i VM-kvalet. Motståndarna är alla väldigt mycket högre rankade än Sverige men saknar också sina Euroleaguespelare. Detta drabbar inte Ukraina som inte har några spelare i Euroleague, men väl Sverige (Jeffery Taylor) och Lettland (Strelnieks,Timma, Bertans och Bertans.)

Källa: Svenska Basketbollförbundet