javplatform

Vikingarnas tid – kom närmare människorna

Inlagd av on Dec 6th, 2017 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Genom DNA-analys kommer vi nära vikingarna. Vikingarna tar sin plats i historien redan några hundra år före vikingatiden, när romarriket rasar samman och svenska soldater kommer hem med guldpengar i fickan. Foto: Mikael Agaton

Vad gör en vinskopa från 200-talets Egypten i jorden på en sommarstugetomt på Helgö i Mälaren? Vad hände egentligen i Sandbyborg på Öland en sensommarnatt för många hundra år sedan där en fasansfull massaker ägde rum och alla kroppar lämnades kvar utan begravning? Och hur gick det egentligen till på Uppsala-kungarnas spektakulära fester vid Uppsala högar? I dokumentärserien Vikingarnas tid tar programledaren Jonathan Lindström och hans experter med tittarna på en fascinerande resa genom några dramatiska sekel i Sveriges historia från järnåldern, genom vikingatiden och fram till medeltiden.

Vikingarnas tid berättar om vikingatiden satt i sitt sammanhang. Istället för att följa med på vilda rövartåg i världen så upptäcker vi det som hände på hemmaplan, hur Europa kommer till Sverige istället för tvärtom. Jonathan Lindström, författare och arkeolog känd från bland annat radioprogrammet Spanarna, leder oss genom den svenska historien från ett par hundra år efter Kristi födelse när svenska småbröder slogs som legosoldater i Rom, via grymma och storslagna kungar Uppsala, internationella handelsfamiljer i Birka till kyrkostaden Sigtuna och den tidiga medeltiden när myten om vikingarnas bravader slogs fast av lagmannen Snorre Sturlason.

Här i Norden har vi inga skriftliga källor från Vikingatiden. Istället får vi förlita oss på arkeologiska fynd. Jonathan och hans tre kumpaner, arkeologerna och vikingaexperterna Charlotte Hedenstierna-Jonson, Torun Zachrisson och Anna Kjellström visar hur ett spännande detektivarbete lägger pusslet över vår historia, bland annat genom att studera enskilda skelett av personer som levde i Sverige före, under och efter vikingatiden. Genom modern teknik upptäcker de skador och spår av sjukdomar på skeletten. Kemiska undersökningar av skeletten samt ärftlig information från DNA ger märkligt exakta kunskaper om personernas liv. Tillsammans med fynd av föremål, kläder och byggnader får vi en bild av deras tillvaro som är verkligt lätt att identifiera sig med idag. Vi får möta vikingen själv som kliver fram ur historiens dunkel och skakar hand med oss genom århundradena.

I serien möter vi märkvärdiga fornlämningar och exklusiva hantverksföremål från platser som Öland, Gotland, Västerås, Sundsvall, Mälardalen och Rom. Tillsammans med skelettundersökningarna kan de berätta en annan och mycket mer personlig historia om det som hände här i Sverige långt, långt innan vi själva dök upp på scenen.

Källa: SVT

Kommentarer är avstängda