Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sandviken är Årets kulturkommun 2018

Järnvägsstation. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Vision har utsett Sandviken till Årets kulturkommun 2018.  Sandviken får priset för sitt levande kulturcentrum med bland annat konsthall och litteraturhuset Trampolin, som har som målsättning att stärka barn- och ungas läs- och språkutveckling.

Likaså har kommunen ett fantastiskt bibliotek som har en mångfacetterad verksamhet och dessutom håller öppet varje dag året om.

–    I Sandvikens utmanar man medborgarna att genomföra en svensk litteraturklassiker och målet är att under året läsa fyra klassiska verk – en genial läsfrämjande idé som borde spridas till fler kommuner, säger juryns ordförande Ove Jansson och förste vice ordförande i Vision.

För första gången utser Vision en kommun som tidigare fått priset, Sandvikens kommun fick priset 1991. Många kommuner har sökt priset på nytt men ingen kommun har lyckats med den bedriften förrän nu.

Det är 29:e året i rad som Vision utser Årets kulturkommun. Här är juryns motivering:

”Ett öppet demokratiskt samhälle där kulturen har en bärande roll är utmärkande för årets kulturkommun. Kulturlivet är präglat av ett nytänkande och medborgarna bjuds in till många kulturella mötesplatser som främjar människors livskvalitet, gemenskap, hälsa och ger hopp inför framtiden.   Kommunen har genom att satsa på olika kulturinstitutioner skapat plattformar för ett brett och skiftande utbud av kultur för alla åldrar. Litteraturhuset Trampolin spelar till exempel en viktig roll för barns och ungas läs- och språkutveckling.   Ett välorganiserat bibliotek med flera filialer erbjuder varieradservice varje dag under hela året. 

Medborgarna ställs också inför en utmaning att genomföra en svensk klassiker och målet är att under året läsa fyra klassiska verk –  en genial  läsfrämjande idé som borde spridas till fler kommuner.   Möjligheter att utveckla sin kreativitet genom eget skapande erbjuder Konsthallens verkstad. Kulturskolan har ett brett utbud av aktiviteter för barn- och unga och är också i viss mån öppen även för vuxna att ta del av undervisning.   Den så kallade Sandviksmodellen är ett exempel på kommunens vision att regelbundet stimulera till möten mellan politiker och föreningar för att på ett kreativt sätt hitta nya utvecklingsområden.   Det är med stolthet och respekt som fackförbundet Vision utserutser Sandviken till 2018 års kulturkommun .”  

Prisutdelningen ägde rum på Växjö teater i Växjö, som är 2017 års kulturkommun. Från Sandviken tog Ulf Gillström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Kenneth Johansson, kultur-och fritidschef, Monica Jacobsson, kommunfullmäktiges ordförande och Marianne Söderman, huvudskyddsombud Vision Sandviken emot utmärkelsen.

Juryns ordförande Ove Jansson, delade ut priset som förutom blommor och diplom bestod av två tavlor i olja på duk (diptyk) av konstnären Natalia Johansson, född i Sankt Petersburg. Tavlorna heter ”skymning” och ”höst-stad”. Dessutom får man under nästa år ta hand om vandringspriset som är ett glasäpple av Rune Strand.

Källa: Vision