javplatform

En persisk leopardunge är född – fick uppleva snö för första gången

Inlagd av on Dec 9th, 2017 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Leopardunge. Foto: Grönklittsgruppen

Foto: Grönklittsgruppen

Orsa Rovdjurspark i Grönklitt är glada över att kunna tillkännage födseln av persiska leopardungar. Ungarna föddes den 3 oktober men redan efter några dagar syntes tyvärr bara en unge till. Den kvarvarande ungen har valt att tillbringa sin första tid inomhus – fram tills nu.
– Den har börjat vara utomhus och kom direkt att få uppleva riktig vinter. Det här med snö tyckte den var väldigt intressant, säger Sven Brunberg, djursparkschef på Orsa Rovdjurspark.

Föräldrarna till den nya ungen, Soraya och Barack, kom båda till parken 2010. Sedan brunsten i somras har tecknen på dräktighet blivit tydligare och tydligare, trots att Soraya har lurat oss förut med skendräktigheter så det blev mer än tydligt sista månaden när magen blev större!
Några dagar innan födseln drog sig Soraya undan och visade inget intresse för mat.

Den persiska leoparden är starkt hotad i världen, troligen finns inte mer än ett tusental djur kvar i världen. De leoparder som ännu finns kvar i det vilda lever i de iranska bergen, i Afghanistan, Turkmenistan och Armenien.
– Våra leoparder i Rovdjursparken ingår i ett bevarandeprojekt där de europeiska djurparkerna, inom organisationen EAZA, försöker bygga upp en population på cirka 200 djur som ska fungera som en reservpopulation, och vara grunden för återutsättningar av underarten.

I Sotji, Ryssland, startade ett utsättningsprojekt 2012 där ett avels- och utplanteringscenter byggdes. På denna plats kan djurparksfödda individer tränas för att klara ett liv i det vilda. Hittills har tre unga leoparder satts ut från centret.
– Djurparker som förevisar persisk leopard, däribland vår, hjälper även till med medel till bildande av reservat i de områden leoparderna fortfarande finns kvar. Vi stöttar även forskning, information samt kunskap för att i framtiden bygga fler avels- och utplanteringscenter.

Leopardungen bor i ett hägn med sin moder som har döpts till 12A som befinner sig i Leopard Center.
– Soraya är en beskyddande mamma och tar noga hand om sin lilla skyddsling, säger Sven.

Ungen är mycket aktiv och tillbringar mycket av sin tid utomhus trots den mängd snö som kommit. Djurvårdarna är mycket stolta och glada över att leoparderna äntligen har fått tillökning.

Källa: Grönklittsgruppen

Kommentarer är avstängda