Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringens elfordonspremie klar

Reglerna för regeringens nya elfordonspremie är nu klara. Från och med den 1 februari 2018 kan privatpersoner som har köpt en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel ansöka om premien hos Naturvårdsverket.

Fler elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar kan förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt och tillgängligt, också över lite större avstånd. Regeringen räknar med att den nya elcykelpremien kommer ge en överflyttning av transporter från bil till elcykel.

– Forskningen visar att elcyklar är ett substitut för bilar. Alla måste inte längre ha ett ton stål hemma på uppfarten för att kunna ta sig runt, säger miljöminister Karolina Skog.

Om fler använder lätta elfordon istället för bil kan den globala resursanvändningen och klimatutsläppen minska. De kan också bidra till en bättre folkhälsa.

Regeringen avsätter 350 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 för premien.

Förordningen sätter ramarna för elfordonspremien

Förordningen om bidrag till privatpersoner för inköp av eldrivna cyklar, mopeder eller motorcyklar träder i kraft den 1 februari 2018. Naturvårdsverket kommer att ansvara för prövningar av ansökningar och av utbetalning av premien.

Detta gäller:

  • Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år.
  • Premien kan användas en gång per person.
  • Premien gäller för den som köper en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Vissa fordon som är avsedda för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning omfattas av premien, exempelvis eldriven rullstol och handelcykel. Även elfordon som lastelcykel och elfordon som går på tre eller fyra hjul omfattas av premien.
  • Premien omfattar inte exempelvis segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard.
  • Elfordonet ska kunna identifieras med ramnummer på kvittot eller en annan handling. Detta kan återförsäljaren av elfordonet hjälpa till med.
  • Elcykel ska vara CE-märkt (eller ha motsvarande märkning).
  • Elmoped eller elmotorcykel måste ha ett så kallat CoC, som är en typ av fordonsintyg.
  • Premien motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms, maxbeloppet för bidraget är 10 000 kronor.
  • Det går att ansöka om premien från och med den 1 februari 2018. För att kunna få bidraget måste man ansöka till Naturvårdsverket inom 6 månader efter köpet.
  • Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Den som sedan dess har köpt ett elfordon som omfattas av premien har 6 månader på sig att skicka in kvittot från och med den 1 februari 2018.

Förordningen i sin helhet blir tillgänglig i Svensk författningssamling (SFS) före årsskiftet.

Källa: Miljö- och energidepartmentet