Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny WWF-rapport: 115 nya arter upptäckta i Mekong

En en hydda vid en flod i Mekongregionen i Cambodia. Photo: Dharma from Penang, Malaysia
En en hydda vid en flod i Mekongregionen i Cambodia. Photo: Dharma from Penang, Malaysia

En krokodilödla som blivit seriefigur, en hästskofladdermus som kunnat vara hämtad ur Star Wars och en snigelätande sköldpadda som upptäckts på en matmarknad är tre av 115 nya arter som har upptäckts i Mekong-regionen de senaste två decennierna. Totalt har tre däggdjur, 11 reptiler, 11 groddjur, två fiskar och 88 växter upptäckts. Det visar WWFs nya rapport ”Stranger Species” som samlar resultaten från några av världens främsta forskare.

Mellan 1997 och 2016 har totalt 2524 arter av däggdjur, fåglar, reptiler, fiskar och groddjur upptäckts i Mekong-regionen som omfattar fem länder: Myanmar, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

— Ett rikt artliv är oerhört viktigt för att ekosystemen ska må bra.  Fler än två nya arter i veckan och 2 500 under de senaste tio åren visar tydligt hur viktigt Mekong-området är för den biologiska mångfalden, säger Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden WWF.

 

Några höjdpunkter ur rapporten

– En bergslevande hästskofladdermus (hästskonäsa), Rhinolophus monticolus, med tydligt hästskoformad ansiktsstruktur som lever i skogarna i Laos och Thailands bergsområden.

– Den vietnamesiska krokodilödlan, Shinisaurus crocodilurus vietnamensis, är en ny underart till kinesisk krokodilödla och lever i vattendrag och skogsmiljöer i norra Vietnam. Endast 200 ödlor beräknas finnas kvar i Vietnam. Livsmiljön hotas av bland annat kolbrytning och artinsamling till smådjurshandel. Ödlan har blivit figur i en serietidning för skolbarn som förklarar hur viktigt det är att skydda ödlor.

– En ny fiskart med svarta och bruna ränder på sin långsträckta kropp har hittats i Kambodja.

– En snigelätande sköldpadda, Malayemys isan. Den hotas bland annat av arthandel, dikes-och dammbyggen. Arbete för att uppmana myndigheterna att skydda arten pågår.pågår.

–  Två mullvadsarter i Vietnam har hittats i ett nätverk av strömmar och floder i norra Vietnam. Då mullvadarna lever under jord i skyddade områden har de lyckats undvika tjuvjägare och bibehålla stabila populationer.

– En vackert färgad spetsnosgroda, Odorrana mutschmanni, är en av fem nya arter som upptäckts på en kalkstensplatå i norra Vietnam. Arternas överlevnad hotas av stenbrytning för cementproduktion och vägbyggen. Kalkstensområdet behöver akut skydd.

– En groda och två växter från Myanmar öppnar för mer vetenskaplig utforskning och förhoppningsvis fynd av hundratals nya, ännu inte upptäckta arter.

 

Upptäckten av dessa nya arter kommer i en kritisk tid. Enligt WWFs senaste Living Planet Report riskerar de globala populationerna av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler att ha minskat med två tredjedelar år 2020 – och minskningen kommer att ha skett inom loppet av bara 50 år.

 

— Mekong-regionen är under hårt tryck. Tjuvjakt och illegal handel med hotade djur och växter, gruvetablering och väg- och dammbyggen hotar den unika miljön och sätter ytterligare tryck på arterna. Många arter riskerar att försvinna för alltid innan de ens har blivit upptäckta, säger Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden WWF.

Den illegala handeln med hotade djur och arter minskar artstammar i hela Mekong-området, särskilt i Gyllene Triangeln där Laos, Thailand och Myanmar möts, och hotar även djurlivet i Asien och Afrika. Den kriminella handeln drivs av en stark efterfrågan från turister från framför allt Kina och Vietnam.

— Djuren måste skyddas från kunder som är villiga att betala tusentals dollar för de mest sällsynta och hotade arterna. Idag bedrivs den kriminella handeln helt öppet och ostraffat. För att stoppa tjuvjakt och handel är det avgörande att myndigheterna vidtar kraftiga åtgärder mot tjuvjakten, förbjuder handeln med hotade arter och stänger marknaderna. Där är vi tyvärr inte idag, säger Ola Jennersten.

Det här gör WWF för att stoppa den illegala arthandeln:
Genom internationellt samarbete med viktiga partners försöker WWF stoppa den olagliga handeln med hotade arter som elefanter, tigrar och noshörningar. Bland annat har WWF startat ett projekt som syftar till att stänga ner de största marknaderna i området. WWF jobbar också för att skärpa lagstiftningen, få till effektiva gränsöverskridande samarbeten och mer effektiv brottsbekämpning vid de viktigaste gränsövergångarna.

Fakta om Mekong och rapporten ”Stranger Species”

Mekong-regionen hyser några av världens mest hotade vilda arter, inklusive tiger, saola, asiatisk elefant, irriwadidelfin och Mekongs jättemal. Cirka 2500 nya arter av växter, fåglar, däggdjur, fisk, amfibier och reptiler upptäckts i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand and Vietnam sedan 1997.  ”Stranger Species” är den nionde rapporten i en serie som lyfter fram fynd av nya arter i Mekong-regionen.

Källa: WWF