Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ödesmättade frågor om utanförskap i nyskrivna De andra

Två unga vuxna hänger på ett förortstorg. Fotograf: Sören Vilks. De andra
Fotograf: Sören Vilks. De andra

De andra är en nyskriven pjäs av Jan Waldekranz som skildrar utanförskap, frågor om tillit och medkänsla.  I rollerna ser vi Jan Waldekranz och Electra Hallman. Urpremiär på Målarsalen den 24 januari .

De Andra skildrar ett möte mellan två personer som förlorat det mesta. I ett vindlande samtal utforskar de varandra och sig själva. Vad styr våra liv och våra möjligheter? Och från vilken sida av samhället betraktar du de andra?

– Jag har skrivit en parallell handling till mitt eget liv. Situationerna och människorna är autentiska för mig. Min mamma arbetade på alkoholpolikliniken i Södertälje och ett av mina första jobb som 18-åring var att skjutsa alkoholister till vårdhem. Det hände att jag körde vänners pappor. Varför hamnade jag på Dramaten istället för i utanförskap som vissa barndomsvänner? Jag växte upp med ett kulturellt kapital och hade tidigt en drivkraft att klara av mitt liv. Utan det hade jag…. Nej, det vore idiotiskt att påstå något om det, eftersom ingen människa planerar att misslyckas eller bli utslagen. Du vet bara vad du vet, säger Jan Waldekranz om sin nya pjäs.

Medverkande
Jan Waldekranz, skådespelare på Dramaten, har tidigare skrivit och regisserat pjäsen Love Bombing som spelades på Dramaten 2004.

Electra Hallman slog igenom med sin roll som Hedda Gabler i Anna Petterssons uppsättning på Dramaten 2016.

Text och regi Jan Waldekranz
Scenografi Jan Lundberg
Ljusdesign Magnus Kjellberg

Kan scenkonst betraktas som hälsofrämjande?
De andra ingår i ett forskningsprojekt som Dramaten gör tillsammans med Karolinska Institutet om teaterns möjligheter att bidra till social hållbar utveckling. Under några föreställningar kommer hjärtaktivitet att mätas på skådespelare och publik.

De andra , urpremiär den 24 januari 2018, Målarsalen.

Källa: Dramaten