Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Enorma snömängder i fjällen – bästa snöläget på 10 år

Barn leker med snö. Foto: Skistar
Foto: Skistar

Stora mängder ymnigt snöfall på många skidorter har gjort att snödjupet växer och uppskattas vara det högsta på 10 år. De senaste 72 timmarna har det totalt kommit över 2 meter snö på sex skidorter och snön fortsätter falla.

– Det vi ser är helt enormt och något vi inte sett de senaste 10 åren. Skidåkningen är helt enkelt magisk. Något som också är unikt är att det gäller alla våra sex skidorter som alla har olika geografiska lägen. Stora delar av mellan och södra Sverige har fortfarande ingen snö, säger Linda Morell PR-chef på SkiStar.

SkiStars skidorter har haft stadig kyla och snöfall redan från november och det totala snödjupet uppgår till över 1 meter på flera av skidorterna. När det blir stora mängder snö i terrängen så ökar även lavinfaran som nu är betydande i områden utanför skidbackarna på flera skidorter. Det betyder att mänskligt utlösta laviner är sannolika och att spontana laviner är möjliga.

– Naturligtvis är det nu många som beger sig ut i terrängen för att åka off-pist och det är viktigt att noga följa anvisningar, information och råd eftersom stora mängder snö innebär en större lavinfara, avslutar Linda Morell.

Under julen öppnade familjenyheten SkiStar fun slope i Sälen, Vemdalen, Hemsedal och Trysil och redan från start är det en favoritupplevelse i skidbacken. Inom kort öppnar Åre sin SkiStar fun slope.

Råd vid off-pist:

Lavinfara finns aldrig i skidområdet så där råder ingen lavinfara.

Åk aldrig ensam

Stanna aldrig rakt under en sluttning, åk åt sidan.

Tänk på att du kan utlösa laviner över andra människor, åk aldrig ut på en brant sluttning om det finns människor nedanför.

Att någon åkt sluttningen före dig innebär inte att den är säker.

Omarkerade hinder/faror förekommer i terrängen.

Vid en olycka kan det ta lång tid att få hjälp.

Rapportera alltid om ni ser lavinaktivitet eller själva utlöst en lavin.

Källa: SkiStar