Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Många får det svårt ekonomiskt efter julhelgen

Många står med tom plånbok efter julhelgen. Speciellt jobbigt kan det vara för dem som redan innan julen oroade sig för ekonomin. I en undersökning som Länsförsärkingar genomfört svarar 38 procent att de känner att de ofta eller ibland är oroliga över sin ekonomi. Värst är det för unga, nästan hälften (46 procent) anger att de är oroliga för att pengarna inte ska räcka. 

Tillväxten i den svenska handeln förväntades under december 2017 bli hela 3,0 procent, vilket motsvarar 78,5 miljarder kronor i omsättning. De senaste 20 åren är det bara år 2012 som julhandeln backat enligt HUI Research. Samtidigt tampades många svenskar redan innan jul med en tuff ekonomi.

Enligt undersökningen oroas över 40 procent av att de inte har pengar sparade och nästan var femte person mellan 35 och 49 år oroar sig för hur de ska klara sig ekonomiskt en månad till. Undersökningen från Novus visar också att 10 procent av svenskarna inte har en krona på banken och att var femte person har högst 10 000 kronor undanstoppat i kontanter, aktier eller fonder.

Julens excesser, nyårsfirandet och mellandagarnas superfynd kan lätt orsaka huvudvärk när många plånböcker nu gapar tomma. För att styra upp finanserna gäller det nu att se sanningen i vitögat och våga kolla kontot. Arne Ohlson, privatmarknadschef på Länsförsäkringar tycker att januari är ett bra tillfälle att se över sin ekonomi och summera utgifterna, särskilt som också kontrolluppgifterna inför deklarationen kommer någon gång i januari;

– Det kan också handla om att lägga om lån, byta ut dyrare lån mot något billigare, ändra på sparande och så vidare. En rensning i förråden och garderoberna kan också vara ett sätt att ordna lite extra pengar. Försök sälja barnens urvuxna sportsaker, skridskor och annat som det är säsong för nu. Ta med lunch till jobbet i januari i stället för att gå ut och äta, rensa i kyl, frys och skafferier och använd det du har hemma så kan du kanske dra ned på matinköpen.

– Lyft blicken och fundera på vad du vill göra under året och hur du ska göra det möjligt. Räkna ut och summera alla räkningar från förra året och dela med tolv för att få veta hur mycket som ska avsättas varje månad för de utgifter som återkommer regelbundet. Gör en automatisk överföring varje månad till ett separat konto som du betalar räkningarna ifrån, eller ordna autogiro där det går. Med en långsiktig plan behövs inte så kraftiga åtgärder, avslutar Arne Ohlson sina tips

Rapporten bygger på frågor till 1 000 personer med och är genomförd av Novus.

Källa: Länsförsäkringar