Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klimatneutral betong inom räckhåll

Nu inleder betongbranschen arbetet med att ta fram en färdplan för att bli klimatneutral. Den är en del av Fossilfritt Sveriges initiativ ”Färdplaner för fossilfri konkurrenskraft” och kommer tillsammans med färdplaner från andra branscher att lämnas över till statsministern i mars 2018. 

– Om vi ska klara att bygga de volymer av bostäder och infrastruktur som krävs de kommande åren och samtidigt leva upp till klimatmålen är klimatneutral betongproduktion en förutsättning. Därför är det så glädjande att betongbranschen och andra betongaktörer nu tar fram en plan för att klara av det, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige arbetar tillsammans med flera svenska industrigrenar fram branschvisa färdplaner för fossilfri konkurrenskraft. Målet är att identifiera de olika branschernas möjligheter och utmaningar på vägen mot ett fossilfritt samhälle. Sedan tidigare är stålbranschen och åkeribranschen igång och fler står i startgroparna.

Processen kommer att ledas av Betonginitiativet som är en nystartad gemensam plattform för alla betongaktörer, byggare, beställare och kommuner som vill vara med och öka takten i arbetet mot klimatneutral betong. Initiativtagare till Betonginitiativet är ByggVesta, Cementa och Svensk Betong.

Den största utsläppskällan i betongproduktionen är cementtillverkningen. Klimatneutral cementtillverkning är möjlig med hjälp av koldioxidinfångning, men kommer att kräva stora investeringar. Det är idag tekniskt möjligt men förenat med stora strukturella och finansiella risker. För att både lyckas minimera klimatutsläppen och bibehålla svensk konkurrenskraft ser branschen ett behov av en gemensam finansiering där de olika aktörerna och de politiska styrmedlen går hand i hand.

– Det är glädjande att så många företag och organisationer har anslutit sig till arbetet för klimatneutral betong år 2045. När producenter, beställare och forskare har bestämts sig och jobbar tillsammans blir det väldigt kraftfullt, säger Malin Löfsjögård, vd för branschorganisationen Svensk Betong.

Källa: Miljö- och energidepartmentet