Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny kommission mot trakasserier inom scenkonsten

Teaterlobby. Foto: Orjanarvola
Foto: Orjanarvola

I går presenterade Teaterförbundet och Svensk Scenkonst sin gemensamma gransknings- och åtgärdskommission för att komma tillrätta med de sexuella trakasserier och andra kränkningar som rapporterats inom scenkonsten. Ordförande blir Anna Wahl, professor och vicerektor på KTH, med lång erfarenhet av jämställdhetsarbete och genusforskning.

– Nu arbetar vi för att uppnå en långsiktig och djupgående förändring. Det ska vara nolltolerans mot alla former av trakasserier och kränkningar på våra arbetsplatser. Därför är det glädjande att vi har fått en så kompetent kommission som nu ska inleda sitt arbete, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

– Vi inser att arbetet bara har börjat och måste vara väldigt öppna och ärliga i detta arbete. När kommissionen presenterar sin slutrapport med förslag på åtgärder blir det nästa stora steg i arbetet med att komma till rätta med trakasserier och kränkningar, säger Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst.

Ledamöter i kommissionen:

  • Anna Wahl (ordförande), professor Genus, organisation och ledning och vicerektor för Jämställdhet och värdegrund, KTH
  • Michael Bjerkhagen, verksamhetschef Stadsmissionen, kyrkoherde i Kungl. Hovförsamlingen
  • Maria Eka, chefsrådman, Förvaltningsrätten i Stockholm
  • Kurt Eriksson, före detta chefsjurist vid Medlingsinstitutet

Kommissionen ska bland annat analysera de bakomliggande faktorerna till den så kallade ”tystnadskultur” som i vissa fall tycks omgärda scenkonstområdet och föreslå åtgärder för hur denna kultur kan brytas.

Förutom att försöka ta reda på vad trakasserierna beror på ska kommissionen rekommendera åtgärder för att uppnå en långsiktig attitydförändring. I uppdraget ingår även att identifiera strukturella hinder och att ge förslag på hur dessa ska motverkas.

Som ett led i arbetet genomförs särskilda undersökningar ur såväl arbetsgivar- som arbetstagarperspektiv. Kommissionen kommer också att inhämta kunskaper och synpunkter från branschen genom intervjuer, sakkunnigutlåtanden, seminarier och studier av tidigare utredningar.

– Sexuella trakasserier är i grunden ett uttryck för ojämställdhet. Vi kommer att ta avstamp i de vittnesmål som framkommit i samband med Metoo för att undersöka hur den rådande tystandskulturen kan brytas, säger Anna Wahl, ordförande för gransknings- och åtgärdskommissionen.

Kommissionen ska redovisa sitt arbete i en skriftlig rapport i april 2018.

Källa: Teaterförbundet