Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tjuvjakten på noshörning minskar i Sydafrika

Spetsnoshörning. Foto: Martin Harvey
Spetsnoshörning. Foto: Martin Harvey

Antalet tjuvskjutna noshörningar minskar i liten skala för tredje året i rad, enligt nya siffror idag från Sydafrikas miljödepartement. Under 2017 sköts 1 028 noshörningar i Sydafrika jämfört med 1 054 året före – en minskning med 26 djur.
– Det är positivt att vi äntligen ser en liten minskning, men nivån är fortfarande alarmerande hög. Tuffare insaser krävs om inte noshörningarna ska gå en mörk framtid till mötes, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Det är i Sydafrika 80 procent av världens noshörningar lever och en majoritet av dem finns i Krugerparken. WWF har länge jobbat för att få till stånd hårdare kontroller av smuggelvägar och fler åtal mot tjuvjägare.

– Det krävs åtgärder på flera fronter, inte minst är korruptionen ett stort problem. Idag betalas parkvakter för att blunda när tjuvskyttarna kommer. Det är också otroligt viktigt att stoppa handeln och efterfrågan på olagliga produkter som noshörningshorn. Ett ökat samarbete mellan Sydafrika och viktiga konsumentländer i Asien behövs, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

Att tjuvjakten minskat i Sydafrika beror bland annat på bättre skydd bättre skydd, fler parkvakter och ny teknologi för tjuvjaktsbekämpning. Men ökat samarbete mellan polis och andra instanser krävs för att stoppa kriminella brottssyndikat och minskad efterfrågan i viktiga transit- och mottagarländer som Mozambique och Vietnam.

Tjuvjakten har samtidigt ökat i andra i grannländerna Namibia och Zimbabwe, dit kriminella nätverk flyttat sin verksamhet. Illegal jakt sker också i högre utsträckning i andra provinser i Sydafrika på elefanter och lejon.

Tjuvjakten på noshörning nådde en rekordnivå 2014. Då sköts 1215 noshörningar, 1 175 djur sköts 2015, 1054 djur (2016) och 1028 djur 2017, enligt Sydafrikas miljödepartement.
Pulver från noshörningshorn anses som mirakelmedicin i Asien mot allt från cancer till baksmälla. Organiserad brottslighet ligger bakom smugglingen av noshörningshorn där Vietnam och Kina pekas ut som de främsta mottagarländerna.

I Afrika finns cirka 20 000 vita noshörningar (trubbnoshörning) och färre än 5000 svarta noshörningar (spetsnoshörning).

WWF driver sedan 2012 en global kampanj mot den illegala djurhandeln – från tjuvjakten, smugglingen och transportvägarna till marknaden och konsumenterna.

Källa: WWF