javplatform

Strängnäs montessoriskola vann Kockduellen

Inlagd av on feb 10th, 2018 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Fotograf: Jonas Partheen. Vinnarrätten

Fotograf: Jonas Partheen. Vinnarrätten

Rebecka Sjöstrand, Lovisa Jonsson och Celine Eriksson från Strängnäs vann riksfinalen av matlagningstävlingen Kockduellen och kan därmed titulera sig Sveriges bästa matlager i högstadiet.

I fredagens riksfinal av tävlingen Kockduellen gjorde skolor från tio städer upp om att bli bästa matlagare i högstadiet. Vann gjorde Rebecka Sjöstrand, Lovisa Jonsson och Celine Eriksson från Strängnäs montessoriskola efter att ha lagat råstekt lax med pommes du chess och hollandaisesås.
– Vi hade bra balans mellan de olika smakerna, säger Rebecka Sjöstrand.
– Och olika konsistenser på de olika delarna, säger Lovisa Jonsson.

Juryn var imponerad över deras sätt att ta sig an utmaningen att laga en huvudrätt utifrån en på förhand bestämd matvarukorg, och flera av lagen bjöd på väldigt god mat.

Träning gav effekt

Sedan stadsfinalen för några veckor sedan hade de övat en gång ihop och några gånger var för sig hemma. Dessutom hade de varit på gymnasieskolan Culinary craft för att testa ett riktigt restaurangkök. Ett arbete som gav resultat och förutom titeln bästa matlagare i högstadiet innebar vinsten ett tillskott på 10 000 kronor till klasskassan.
– Med pengarna ska vi göra något rolig med klassen. Exakt vad är inte bestämt ännu, säger Celine Eriksson.

Vinsten gav eleverna från Strängnäs montessoriskola mersmak på att laga mat. Restaurangbranschen är i stort behov av personal och för en av vinnarna, Celine Eriksson, är det tänkbart med en karriär i köket.
– Jag har funderat på det lite och den här vinsten får mig att tänka vidare, säger hon.

 

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever från hela Sverige. Under hösten och vintern har klasserna fått kvala in via en skolfinal och sedan en stadsfinal.
Under riksfinalen som avgjordes på Restaurangakademin i Stockholm skulle eleverna presentera fyra tallrikar av en maträtt inför en jury bestående av professionella kockar och andra med erfarenhet från branschen.
Kockduellen är ett samarbete mellan Visita och skolorna för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen.

Källa: Visita

Kommentarer är avstängda