javplatform

Inför Alla hjärtans dag – så många svenskar nätdejtar

Inlagd av on feb 13th, 2018 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Ett par i en park. Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Drygt 1,5 miljon svenskar har nätdejtat och var tionde har gjort det senaste året. Det visar statistik ur rapporten Svenskarna och internet 2017 från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Inför alla hjärtans 14:e februari kommer här statistik på svenskarnas nätdejtande. Statistiken är hämtad ur IIS rapport Svenskarna och internet 2017 som släpptes i höstas.

Var tredje ungdom har nätdejtat senaste året

1,5 miljoner, alltså 20 procent av de svenska internetanvändarna (16 år och uppåt) har testat nätdejting någon gång, 11 procent det senaste året. Bland de yngre är det dock betydligt vanligare – var tredje 16-25-åring har nätdejtat senaste året.

Intresset för att använda dejtingsajter och appar är givetvis också förknippat med det civilstånd man har. 35 procent av de ensamstående har dejtat senaste året medan ingen av de gifta i undersökningen har gjort det. Det är också vanligare att personer som bor i storstad har nätdejtat (13 %) senaste året än personer som bor på landsbygden (8 %).

Vad hände sedan?

Leder då nätdejtandet till några långvariga relationer? De i undersökningen som uppgav att de använt dejtingsajter eller dejtingappar fick följdfrågan om vad som hade hänt sedan. 15 procent svarade att de hade blivit sambo eller gifta, 13 procent hade startat en relation. Ytterligare 34 procent hade träffat någon med det blev inget och resterande 38 procent hittade ingen.

Tinder

Tinder lanserades 2014 är en av de populäraste dejtingapparna, 7 procent av deltagarna i undersökningen använder den någon gång. Bland de mellan 16 och 25 år använder mer än var fjärde man (27 %) och mer än var femte kvinna (21 %) dejtingappen.

Mellan 26 och 35 år använder 18 procent av männen och 14 procent av kvinnorna Tinder. I åldersgrupperna över det finns det en och annan Tinderanvändare, men de är så få att de knappt syns i statistiken.

Om undersökningen

Hela undersökningen finns på svenskarnaochinternet.se, avsnittet om nätdejting hittar ni här. Där går det att spara ned bilder på diagram eller ladda ner tabeller i excelformat. Svenskarna och internet är Sveriges största undersökning om svenskarnas internetanvändning och har genomförts sedan år 2000. 3000 personer deltog i undersökningen för 2017.

Tidslinje över nätdejtingens historia på Internetmuseum

För mer digital kärlek, ta gärna en titt på Internetmuseums uppdaterade temautställning om nätdejting. Här går det att följa nätdejtingens historia, från Aftonbladet chat via spraydejt fram till dagens dejtingappar.

Källa: Internetstiftelsen i Sverige, IIS

Kommentarer är avstängda