javplatform

Karin Bojs tilldelas Miljöpriset 2018

Inlagd av on feb 14th, 2018 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Karin Bojs. Fotograf: Ulrica Zwenger

Karin Bojs. Fotograf: Ulrica Zwenger

Journalisten och författaren Karin Bojs, som tidigare bland annat varit vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, får Sveriges Ingenjörers miljöpris på 75 000 kronor. Hon prisas för för sina journalistiska insatser på miljö-  och klimatområdet, präglade av fakta och förståelse.  

– Karin Bojs kännetecken är att aldrig slira med fakta utan utgå från de belägg som vetenskapen ger. Det gäller inte minst i miljöfrågor, exempelvis rörande hantering av kemiska produkter och klimatförändringar. Ytterligare ett kännetecken är att hon på ett lättbegripligt sätt förklarar svåra frågor om hur de påverkar människor i vardagen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer och ordförande i Miljöpriskommittén.

Karin Bojs är idag verksam som författare och vetenskapsjournalist inom bland annat genetik, historia och klimat. Under flera år var hon redaktör och chef på Dagens Nyheters vetenskapsredaktion. Hon medverkar fortfarande regelbundet i samma tidning som krönikör.

Tidigare har hon fått flera andra stora pris, däribland Kunskapspriset 2008 av Nationalencyklopedin och Augustpriset 2015 samt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens mediapris 2001. Hon är även hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Fri bild på årets miljöpristagare Karin Bojs bifogas (foto: Ulrica Zwenger)

Miljöpriset är del av Miljödagen, som Sveriges Ingenjörer arrangerar den 15 februari i Stockholm. Läs mer här

Sveriges Ingenjörs miljöpris är en årlig belöning på 75 000 till personer som på ett förtjänstfullt sätt skildrar miljöfrågor. Pristagaren utses av Miljöpriskommittén. Bland tidigare pristagare finns vetenskapsjournalisten Henrik Ekman, miljöjournalisten Charlotte Permell, författaren Kerstin Ekman, klimatforskaren Christian Azar och miljödebattören Stefan Edman.

Källa: Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer.
Det är med sina ca 150 000 medlemmar det största förbundet inom akademikerfederationen Saco.

Kommentarer är avstängda