Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så reser svenskarna på sportlovet: Sverige mer populärt än utlandet

Två barn på skidor. Foto: SJ
Foto: SJ

I år är det Sverige-semester som gäller på sportlovet. Av de som har sportlov väljer 27 procent att resa inom Sverige, medan 16 procent reser utomlands. En längtan efter skidåkning och snö och vinterväder lockar mer än till exempel besök hos far- och morföräldrar och en majoritet av de som reser kollektivt väljer tåget. Det visar SJs Sifo-undersökning om sportlovsresor.

Nu börjar sportlovsveckorna för svenska barnfamiljer och sportlov betyder skidåkning och semester i garanterat snörika delar av landet för många barnfamiljer. Svenska fjällen ligger högt upp på önskelistan för många.

– På sportlovet är vintersemester i Sverige mer populärt än sol och bad utomlands. Många förknippar sportlovet med skidåkning och andra vinteraktiviteter och bokar resor norrut för att garanterat få rikligt med snö. Vi ser ett stort tryck på tågbokningarna mot fjällen i år, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ, som har analyserat resultatet i SJs Sifo-undersökning.

27 procent av de som har sportlov väljer att resa inom Sverige. Fortfarande är 14 procent osäkra på sportlovsplanerna och har inte bestämt sig för om de ska resa eller inte. Det visar SJs Sifo-undersökning.

En majoritet väljer tåg som kollektivt transportsätt på sportlovet. Att tåg är populärt syns även i SJs bokningsstatistik, inte minst på nattågen mot Åre/Duved och övre Norrland, där det är högt tryck hela vintern.

– För många är tågresan en bra början på sportlovet. På tåget har man tid att umgås och ha kvalitetstid med spel och prat med barnen. Den som väljer nattåget får en mysig upplevelse tillsammans och kan sedan vakna pigga och redo för skidbacken på morgonen, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Den vanligaste anledningen till att svenskarna som har sportlov väljer att resa inom Sverige är skidåkning (50 procent) och snö och vinterväder (44 procent). 38 procent reser för att få kvalitetstid med familjen. Däremot är det en betydligt färre, 12 procent, som planerar att hälsa på mor- och farföräldrar (12 procent) och som vill hälsa på släkt och vänner (10 procent) på sportlovet.

– Det var betydligt fler som reste för att hälsa på släkten under julhelgerna, medan fokus på sportlovet är att få härliga vinterupplevelser, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Källa: SJ