Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Friidrotts-VM i SVT

Löpare i startblocken. Foto: SVT
Foto: SVT

Friidrotts-VM 2019 avgörs i Qatar och 2021 går VM i USA – nu står det klart att båda mästerskapen sänds i SVT.

– Friidrott är en av de absolut mest populära sporterna hos den svenska publiken, så vi är givetvis väldigt glada att ha säkrat rättigheterna till de kommande två världsmästerskapen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Med tillskottet friidrotts-VM blir 2019 ett riktigt ”VM-år” i SVT.

– Vi har två vintersports-VM på hemmaplan i Åre och Östersund, och ishockey-VM för herrar för första gången på 30 år. Dessutom ishockey-VM även för damer, skid-VM, VM i simning och nu också friidrotts-VM, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

2017 i London tog Daniel Ståhl Sveriges enda VM-medalj, ett silver i diskus. Nästa år jagar Ståhl guldet i Doha, Qatar, där friidrotts-VM avgörs 28 september – 6 oktober.

– Sverige har en världsstjärna i Daniel Ståhl, och vi har en lovande generation friidrottare på gång. Inte minst på medeldistans med Lovisa Lindh och flera andra talanger. Khaddi Sagnia har haft sjumeterskapacitet i längdhopp länge, om hon får vara skadefri ser det lovande ut, säger SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

2021 går friidrotts-VM i Eugene, USA. Det blir första gången någonsin som friidrotts-VM avgörs på amerikansk mark. Eugene ligger i delstaten Oregon och kallas ibland ”friidrottens amerikanska huvudstad”.

– Det är alltid fullsatt på Diamond League-tävlingarna i Eugene, friidrotten är riktigt stor där, säger Kajsa Bergqvist.

Utöver VM 2019 och 2021 har SVT sändningsrättigheterna till friidrotts-EM i Berlin 2018. Förvärvet av VM-rättigheterna har skett i samarbete med TV4, som har sändningsrätten till VM 2023 och tre inomhus-VM under perioden.

Källa: SVT