Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stim och ICE i unikt avtal med Facebook om ersättning till musikskapare

Mobiltelefon. Foto: STIM
Foto: STIM

Stim och ICE i unikt avtal med Facebook om ersättning till musikskapare.

Stim har genom sitt internationella bolag ICE slutit avtal med Facebook. Det är Facebooks första multi-territoriella musiklicens och en viktig milstolpe för att musikskapare ska få ersättning när musiken används. Avtalet gäller Facebook, Instagram, Oculus och Messenger och täcker över 160 territorier med över 290 000 rättighetshavare, varav ca 85 000 Stimanslutna. Avtalet gäller till 31mars 2020.

– Det här är en framgång både för musikskapare och musikkonsumenter och ett viktigt steg mot en hållbar digital musikmarknad. Musiken ger plattformar som Facebook ett stort värde, och det är viktigt att det värdet också kommer dem som skapat musiken till del, säger Peter Lindström, chef för avdelningen Members & Market på Stim.

Facebooks användare kommer att få möjlighet att använda musik ur en katalog med miljontals verk, till videor som de själva skapar och delar. ICE kommer att arbeta tillsammans med Facebook med den pågående utvecklingen av deras musikrapporteringssystem.

– Det här visar också styrkan med ICE, där Stim har gått samman med våra systerorganisationer, brittiska PRS och tyska GEMA, i syfte att representera musikskaparna på bästa sätt och säkra att de får betalt för sin musik, säger Peter Lindström.

Ta del av det gemensamma pressmeddelandet av ICE och Facebook här.

Facebook och andra sociala medier har spelat en mycket viktig roll i den digitalisering som senaste åren har revolutionerat musikkonsumtionen. Lagstiftningen som reglerar musikanvändning på online-plattformar är föråldrad och EU-kommissionen har föreslagit moderniserade regler, läs gärna mer om det arbetet här www.stim.se/tov

Om ICE

ICE är ett samarbete för gränsöverskridande licensiering och förvaltning av musikrättigheter i Europa som Stim äger och driver ihop med det brittiska PRS for music och tyska GEMA. ICE hanterar repertoaren för åtta rättighetssällskap och har en databas med över 31 miljoner verk. Under 2017 har man hittills processat över 3 miljoner registreringar av nya verk.

Källa: STIM

Stim är en musikorganisation med fler än 85 000 anslutna musikskapare och musikförlag. De representerar låtskrivare, kompositörer, textförfattare och musikförlag och ser till att de får betalt när musiken spelas offentligt, på alltifrån konserter till spelningar i digitala musiktjänster. Stim är icke-vinstdrivande och verkar även för återväxt och mångfald i svenskt musikliv, ett samhällsnyttigt uppdrag.