javplatform

Stort behov av mer kunskap i privatekonomi bland unga

Inlagd av on mar 14th, 2018 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Tre ungdomar framför en dator. Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Nästan var tredje mellan 18 och 25 år upplever inte att de har tillräcklig kunskap i privatekonomi för att fatta bra beslut kring sin egen ekonomi. Omkring hälften förstår inte riskerna med snabblån och ännu fler har svårt att förstå avtal, såsom försäkringar och abonnemang. Behovet av fortbildning i privatekonomi är stort bland ungdomar.

Den 12-18 mars infaller Money Week, en internationell temavecka då man uppmärksammar utbildning i privatekonomi för barn och unga. Behovet av utbildning i privatekonomi är stort. Även om privatekonomi är inskrivet i läroplanen för grund- och gymnasieskolan [1] så behövs det ännu mer.

– Vi vet sedan tidigare att många ungdomar vill lära sig mer om privatekonomi. I åldrarna 15-19 år är det mellan 20-30 procent som vill lära sig mer, mest intresserade är 17-åringarna, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.

Många unga saknar kunskap
Tre av tio ungdomar mellan 18 och 25 år upplever inte att de har tillräcklig kunskap för att fatta bra beslut kring sin ekonomi. Knappt hälften (49 procent) saknar kunskap om hur ekonomin påverkas av krediter och snabblån, och riskerna de kan medföra. Sex av tio har inte kunskap för att kunna sätta sig in i och förstå bland annat försäkringsavtal. Över åtta av tio (85 procent) har inte kunskap om hur de kan påverka sin pension. Behovet av utbildning i privatekonomi är stort.

– För att kunna fatta bra beslut om sin ekonomi, som påverkar den ekonomiska situationen nu men även på längre sikt, är det viktigt med kunskap i ämnet privatekonomi, fortsätter Arturo Arques.

Swedbank och sparbankerna pratar privatekonomi med 60 000 elever
Swedbank och sparbankerna har en lång tradition av att sprida kunskap om pengar, sparande och företagande. Vi vill inspirera barn och unga att ta kontroll över sin ekonomi och på så sätt kunna påverka sin framtid. Vi vill ge ungdomar ökade kunskaper och förståelse för hur de genom olika val kan påverka sin privatekonomi, både nu och längre fram i livet.

Därför träffar Swedbank och sparbankerna högstadie- och gymnasieelever runtom i landet och ger föreläsningen ”Ung ekonomi”. 2017 träffade vi nästan 60 000 elever.

Så får du bättre koll på din privatekonomi – tips från Swedbank

• Ha koll på din privatekonomi – gör en budget.
• Försök att undvika onödiga småutgifter, att spara in en fika på stan i veckan kan bli 3 000 kronor på ett år.
• Tänk igenom och planera större inköp noga. Jämför olika alternativ.
• Prata ekonomi, hemma och i skolan, det ökar intresset och kunskapen.
• Försök komma igång med ett sparande och sätt upp konkreta sparmål, det gör sparandet roligare. Att spara 10 procent av sin inkomst är en bra utgångspunkt.
• Sparande handlar om att avstå en del konsumtion nu för att kunna få desto mer pengar till roliga saker längre fram.

Källa: Swedbank

Kommentarer är avstängda