Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dryckesmässa på Stockholmsmässan

Häller upp mörkt öl ur en i en rad av flaskor. Foto: Slava Aldersson, pp-press.
Foto: Slava Aldersson, pp-press.

På fredag och lördag den här helgen så kan man prova en massa intressanta öl från olika mikrobryggerier på Stockholmsmässan, och även en del udda spritsorter.

Den här helgen kan man besöka dryckesmässan Mat, Malt och Destillat på Stockholmsmässan. Den hade premiär förra året, på Stockholm Waterfront Hotel. Det är 90 stycken utställare med tyngdpunkten på öl och whisky men det finns andra saker också, vodka till exempel. Man kan även provsmaka ostar och korvar, eller oliver, och köpa choklad.

Men främst går man väl hit för att pröva udda ölsorter från olika mikrobryggerier, många av dem går annars knappt att få tag i om man inte besöker något lokalt Systembolag eller en viss restaurang. Danderyds bryggeri, till exempel, brygger ett par riktigt udda ölsorter som bara går att beställa genom privatimport. De finns också på ett par pubar och restauranger, bland annat Bredaryd i Småland och Flying Scotsman i Stockholm. Deras Viol & Lakrits Stout är världsunik. Kan bara finnas en sådan öl. Den har verkligen en riktig lakritssmak med inslag av viol. Alkoholstyrkan ligger på 9,0%. Det behövs för en så pass smakrik öl. De har även en öl som heter Passion, som har en rik smak av passionsfrukt. Perfekt att drickas väl kyld en varm sommardag.

Pax är ett bryggeri i skånska Flyinge som funnits sedan 2015. Deras Pax Citra blev framröstat som Skånes godaste öl på Skånefestivalen 2017 i en rätt speciell ölprovning. Alla Skånes mikrobryggerier fick ställa upp med sina öl oberoende av öltyp. Citrussmaken ger det en väldigt frisk och fräsch smak, gott att dricka som det är eller till vissa fiskrätter. Som tur är så går det att beställa enstaka flaskor genom Systembolaget.

Eskilstuna bryggeri kommer snart ut med en Weisbier som var väldigt god. Många tycker att smaken påminner om banan men jag tycker den snarare smakar hallon. Den kommer på bolaget i början av april. De gör en annorlunda folköl av saison-typ på sörmländsk malt kryddad med sörmländska björklöv som ger den en frisk och god smak. Följdriktigt heter den Björk Saison. Alkoholstyrkan ligger på 2,8%.

Inne i konnässörrummet serveras det spritdrycker av olika slag. Bland annat så kan man dricka den brasilianska nationaldrycken Pitú, ett sockerrörsbrännvin som serveras i en drink med råsocker och lime. Limen gör att det smakar gott och fräscht trots allt sockret.

Trekantig whiskyflaska av märket Hven. Foto: Slava Aldersson, pp-press
Foto: Slava Aldersson, pp-press

Hven är en liten ö mittemellan Skåne och Danmark som har tillhört Sverige sedan Karl X Gustav gick över Stora och Lilla Bält 1658. Där finns idag hotellverksamhet, och även ett destilleri sedan tio år tillbaka som gör både whisky, gin och andra spritsorter. Jag gillar normalt inte gin men deras gin är jämfört med annan gin väldigt mjuk i smaken, inte alls så skarp som gin brukar vara. De har två gin, Hven Gin och Navy Strength. Navy Strength är den som är mest lik traditionell gin. Den ligger på 57%. Hven gin ligger bara på 40%. Den smakar sött med starkt drag av citrus. Den kan drickas som en drink i sig. Deras ”Hven Summer Spirit” är som namnet antyder en sprit med härlig sommarsmak kryddad med både fläder, äpplen och rabarber. Kan säkert drickas som en drink blandad med fruktsoda. Jag provade även två av deras whiskysorter, ”Tycho´s star” och ”Seven stars”. ”Tycho´s star” är den mest publika av dem. Den har en väldigt lätt rökighet och drag av choklad och vanilj. ”Seven stars” är tyngre. Det är en blended av hög kvalitet. Den yngsta whiskyn är sju år och den äldsta närmare tio.

Betyg:

Viol & Lakrits Stout

Passion

Pax Citra

Eskilstuna Weisbier

Björk Saison

Pitú

Hven Gin

Navy Strength

Hven Summer Spirit

Tycho´s star

Seven stars