Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mest populära hundnamnen 2018

Labrador i vintermiljö. Foto: Agria
Labrador i vintermiljö. Foto: Agria

Om du kallar in din hund i hundrastgården, och den heter Molly, Bella eller Charlie, så är risken stor att flera hundar kommer. Det är nämligen de absolut mest vanliga hundnamnen i Sverige 2018, enligt statistik från Agria Djurförsäkring.

Hundägare väljer i stor utsträckning flick- och pojknamn på sina fyrbenta familjemedlemmar, till skillnad från hästägare som ofta tar ut svängarna och uppkallar sina djur efter kända designers eller musiker.

Trenden visar att Bosse ökar i populäraritet och klättrar från nionde till fjärde plats. Hos tikarna har Ronja trillat ut från topplistan. Annars verkar korta, tvåstaviga namn vara det som gäller.

– Ett hundnamn ska framför allt vara kort och enkelt att använda, och gärna med ett s som gör att hunden lystrar lite extra, konstaterar Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Skillnaden mellan olika raser är inte nämnvärd mellan olika raser, men fantasin kring namn är dock stor – många av hundarna som är försäkrade hos Agria har unika namn, även om namnen på topplistan bärs av tusentals hundar.

De mest populära tiknamnen 2018:

  1. Molly
  2. Bella
  3. Doris
  4. Alice
  5. Sally
  6. Elsa
  7. Stella
  8. Wilma
  9. Nova
  10. Selma

De mest populära hanhundsnamnen 2018:

  1. Charlie
  2. Sigge
  3. Ludde
  4. Bosse
  5. Bamse
  6. Hugo
  7. Leo
  8. Ozzy
  9. Rocky
  10. Harry

Källa: Agria