Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Roman väcker historien om svenskarnas sökande efter lycka i Brasilien till liv

Bokförlag med karta och svartvitt foto. Foto: Hoi
Foto: Hoi

Alla har vi läst om svenskarna som emigrerade till Nordamerika när Sverige var som fattigast. Men att det fanns svenskar som sökte lyckan i Brasilien under 1890-talet är inte lika omtalat – och det väckte författaren Mats Erasmies nyfikenhet.

Nu kommer hans gripande debutroman Dödskaravanen om okända öden i Sveriges historia.

– Uppslaget till Dödskaravanen kom för några år sedan under ett besök i Misionesregionen, Argentina. Det var mötet med människor som såg ”ursvenska” ut. De talade bara spanska, hade kroppsspråk som argentinare och hette Olsson. Det väckte min nyfikenhet, berättar Mats Erasmie.

I Dödskaravanen skildras Sverige som ett fattigt land med stora sociala motsättningar. Året är 1891 och ”Brasilienfebern” härjar i Stockholm. Skrupellösa agenter med provision värvar resenärer. I maj lämnar den första båten Skeppsbron fullastad med fattiga som inte har råd att ta sig till Amerika.

Med på båten är ungdomarna Arvid och Anna. För dem blir färden allt annat än vad de tänkt sig. Det som framställts som himmelriket på jorden visar sig snarare vara helvetet. Många dör redan på resan dit och i de tillfälliga lägren råder misär, sjukdomar och svält.

Ett år tar det innan svenskarna slutligen når sin destination och kan börja odla jorden, men först tjugo år senare har de äntligen hittat hem. Dödskaravanen har nått sitt slutmål. Med dem som har överlevt.

Historien om Arvid, Anna och alla de andra är en relativt okänd berättelse från vårt förflutna som har skrämmande likheter med det som nu händer i vår omvärld. Målet har varit att skriva en historia om lidande, men också om människans förmåga att hitta glädjeämnen och övervinna till synes oöverstigliga hinder.

– Romanen är viktig för att den beskriver en relativt okänd del av vår historia, men framförallt ger den också perspektiv. Kanske en fördjupad förståelse för det som händer idag med 60 miljoner människor på flykt från fattigdom, krig, förtryck, naturkatastrofer och sjukdomar. För hundra år sedan kunde det ha varit du och jag, säger Mats Erasmie.

Mats Erasmie är i grunden civilekonom och arbetar som VD för Göteborgs största reklamfilmsbolag Lucky Punk. Han tränar även människor i försäljning och ledarskap, både nationellt och internationellt. Göteborg är den stad Mats kallar hem men han bor också deltid ute i Stockevik, Tjörn, och älskar att vara ute på sjön med båten, att fiska hummer och att jaga.

Han har tidigare gett ut ett tiotal fack- och läroböcker inom försäljning och marknadsföring. Dödskaravanen är hans debut som romanförfattare och den första delen i en planerad trilogi.

Utkommer 21 mars.

Källa: Hoi