Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för majblommor

Majblomma i guld o svart. Foto: Majblommans Riksförbund
Foto: Majblommans Riksförbund

 

Torsdag 12 april är det dags för barn över hela landet att sälja majblommor. De allra första blommorna köper Drottningen och sedan går startskottet. Efter premiärshowen med Tobbe Trollkarl ger sig tiotusentals skolelever ut och säljer majblommor, med siktet inställt på rekord. Förra året samlades 61 miljoner in. Pengarna går till barn som lever i ekonomisk utsatthet, i Sverige.

är det äntligen dags för Majblommans insamling 2018! Kl. 12.30 samlas skolklasser över hela landet för att se Majblommans premiärshow som spelas in i Luleå och sänds via webben på majblomman.se. Tobbe Trollkarl lotsar publiken genom programmet, bland annat med medverkan av Kamferdrops, som har lovat ge barnen en riktig pangstart.

Redan tidigare på förmiddagen smygstartar två barn insamlingen på Stockholms slott. Klockan 10.00 köper H M Drottning Silvia traditionsenligt de allra första majblommorna. Drottningen är Majblommans högsta beskyddare. Barnen som besöker slottet heter Alice Ehrlén och Youssef Jawady. Båda är nio år gamla och går på Barkabyskolan i Järfälla.

Majblomman 2018 är guldgul och svart med en vit mittpärla. Den är designad av 13-åriga Elina Hall från Göteborg, som i vintras vann omröstningen via Majblommans app och hemsida.

Majblommans insamling har funnits sedan 1907, och har sedan dess varit en pådrivande kraft för att stärka barns egenmakt och gemenskap. I dag lever minst 145 000 barn i familjer med låg inkomststandard i Sverige. Majblomman finns för deras skull. Vi ger bidrag till allt från cyklar och glasögon till terminsavgifter i fritidsaktiviteter, kläder och annat som gör att barn kan uppleva gemenskap och mening i skolan och på fritiden. Vi bedriver även opinionsbildning för att påverka strukturer och system som berör vår målgrupp.

Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve:

–        Barn i ekonomisk utsatthet begränsas på olika vis, särskilt i en tid då fritidsintressen, utrustning och annat som krävs för att komma med i gemenskapen kostar mycket pengar. Detta skapar klyftor mellan barn, och på längre sikt cementeras skillnaderna. Majblomman gör skillnad, både genom konkreta bidrag till enskilda barn och genom opinionsbildning.

Källa: Majblommans Riksförbund