Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

3D: Tre danskompanier ger tre världspremiärer i tre städer

Dansare i svarta kläder. Foto: GöteborgsOperan
Foto: GöteborgsOperan

Tre städer. Tre världspremiärer. Tre av Sveriges främsta danskompanier. 3D är ett nytt, nationellt danssamarbete mellan GöteborgsOperans Danskompani, Kungliga Baletten och Skånes Dansteater. Premiär 20 april på GöteborgsOperan – därefter väntar Stockholm och Malmö.

För första gången samarbetar tre av Sveriges största och främsta danskompanier. 3D är initierat av Katrín Hall, konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani.

Under våren 2018 har en utvald dansare från varje kompani vistats hos ett av systerkompanierna och skapat ett nytt verk för dess dansare. Resultatet är tre helt nya och spännande dansverk – tre världspremiärer – framförda av landets främsta dansare.

Världspremiären sker på GöteborgsOperan innan 3D går vidare till föreställningar på Dansens Hus i Stockholm och Skånes Dansteater i Malmö.

Katrín Hall, konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani, Nicolas Le Riche, konstnärlig chef Kungliga Baletten och Åsa Söderberg, konstnärlig ledare för Skånes Dansteater, ger följande gemensamma uttalande om 3D:

”Vår tanke med projektet är att skapa nya möjligheter till utveckling genom utbyte. Vi är måna om att vårda och stimulera våra dansares kreativitet och med det här projektet skapar vi en plattform för nya talanger, en chans för dansare att utvecklas som koreografer. Det här är första gången dessa tre av Sveriges ledande danskompanier möts på det här sättet och det ska bli väldigt spännande att se resultatet av denna intensiva process.”

Från GöteborgsOperans Danskompani har Dorotea Saykaly skapat verket Rosy Retrospection för tre dansare från Skånes Dansteater, vars koreograf Sarah Bellugi-Klima skapat verket Vermillion ever after… för tre dansare från Kungliga Baletten. Därifrån kommer Lea Ved, som koreograferat verket These parts we cannot hold för fyra dansare från GöteborgsOperans Danskompani.

Källa: GöteborgsOperan