Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk Scenkonst och Teaterförbundet utvecklar samarbetet mot sexuella trakasserier

En stor grupp kvinnor på en scen. Foto: Kungliga Operan
Foto: Kungliga Operan

I dag presenterade Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonstområdet sin slutrapport, ”Ett tillfälle att ta vara på för att skapa förändring”. Kommissionens rapport visar att det finns en genuin vilja till förändring.

I rapporten lyfter kommissionen flera faktorer som orsakat den tystnadskultur som rått; bland annat informella maktstrukturer. Kommissionen presenterar också en rad förslag och rekommendationer som Teaterförbundet och Svensk Scenkonst nu kommer att arbeta med.

– Vi ska ta vara på den förändringsvilja som nu finns i hela branschen och arbeta mot tystnadskulturen. Kommissionens rapport är ett bra underlag i det fortsatta arbetet med att öka kunskapsnivån hos medarbetare och chefer. Våra ledstjärnor i det fortsatta arbetet är öppenhet och samsyn, säger Stefan Forsberg, ordförande i Svensk Scenkonst.

– Jag är oerhört stolt över de medlemmar som i höstas tog steget och berättade om sina erfarenheter. Målet med det partsgemensamma arbetet ska vara en absolut nolltolerans mot sexuella trakasserier på våra arbetsplatser. Vi måste visa uthållighet i denna fråga, vilket kommissionen också understryker, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

Teaterförbundet och Svensk Scenkonst kommer nu att intensifiera det gemensamma arbetet mot sexuella trakasserier. En särskilt viktig roll får organisationernas partsgemensamma råd, som kommer att bereda flera av förslagen och driva förändringsarbetet framåt. Det gemensamma arbetet ska, bland chefer och medarbetare, öka kunskapen om hur man förebygger och hanterar sexuella trakasserier.

Källa: Teaterförbundet för scen och film