Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

När arbetsmiljön krockar med socialrätten

Den som arbetar hemma hos någon behöver anpassa sig efter brukaren. Det kan innebära att arbetsmiljöfrågor krockar med socialrätten. På seminariet 27 april presenteras ny forskning om rättsliga villkor och arbetsmiljö för personer som arbetar i andras hem.

Eva Schömer, docent i rättssociologi vid Lunds universitet, har under snart 3 års tid lett forskningsprojektet ”I skärningspunkten av arbetsmiljö och socialrätt – arbetsmiljöproblematiken vid arbete i någons hem i form av hemtjänst eller personlig assistans”.

En central fråga i projektet har varit hur både personliga assistentens och brukarens intressen ska kunna tillgodoses.

Arbetsvillkoren vid arbete i annans hem skiljer sig från villkoren för arbete utanför hemmiljön. Något som komplicerar bilden vid arbete i annans hem är att två likvärdiga rättsområden korsar varandra; arbetsmiljörätten med krav på en säker och sund arbetsmiljö för personer som utför omsorgsarbete och socialrätten, med brukarens rätt till omsorg och dennes rätt till sin integritet och självbestämmande.

Sedan lagen om valfrihet trädde i kraft har den enskilde individens ansvar för att göra goda val ökat. Å ena sidan innebär valmöjligheterna att brukaren har stora möjligheter att få den assistans han eller hon önskar, å andra sidan blir det problematiskt om brukarna inte själva kan välja. I de situationerna hamnar valen på de anhöriga.

Källa: AFA Försäkring