Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så påverkar en svag krona semestern och plånboken

Den svenska kronan har försvagats de senaste åren och det påverkar både svenska konsumenter och företag som handlar mycket med utlandet. Men för svenska semesterfirare kommer det bli särskilt påtagligt att köpkraften minskat vid shopping och andra köp utomlands i sommar.

Mot de vanliga semestervalutorna amerikanska dollar och brittiska pundet har kronan exempelvis försvagats med nästan en tredjedel respektive en femtedel de senaste fem åren.

Men det finns saker att göra för den som vill maximera köpkraften vid semesterresor utomlands. Exempelvis kan man välja ett resmål där landets valuta inte försvagats lika mycket. Här kommer ett urval av länder där valutan stärkts respektive försvagats mot kronan det senaste året, det vill säga, där du får mer eller mindre för dina svenska kronor:

Resmål              Bättre valutakurs mot SEK

Canada              – 0,43

Australien           – 3,28

Mexico                – 3,89

Japan                  – 5,19

Brasilien             – 13,93

Turkiet                – 15,08

Resmål              Sämre valutakurs mot SEK

Tjeckien             + 14,23

Polen                  + 9,89

Kroatien              + 8,39

Bulgarien           + 7,95

Sydafrika            + 3,92

Valutakursförstärkning/försvagning mot SEK i procent (19 april 2017-19 april 2018)

Naturligtvis finns det andra saker att beakta vid val av resmål, som exempelvis den generella prisnivån i landet eller om man av politiska eller klimatskäl vill välja bort något land. Men det kan ändå vara bra att fundera på att kronkursen påverkar hur dyr semestern blir. På en del resmål finns det just nu extra anledning att inför resan söka efter prisvärda hotell och göra en budget för hur mycket semesterkassan får dra iväg, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Påverkar även hemmavid

Även för de som semestrar hemmavid kan den svaga kronkursen påverka. Exempelvis när man handlar på internetsajter utomlands eller handlar mat.

– Importerade livsmedel kan bli dyrare när importpriset stiger för svenska företag. Ett sätt att undkomma det är att försöka äta så mycket närproducerat det går – det är positivt även för klimatet, säger Emma Persson.

Tips vid en svag krona

  • Din köpkraft minskar när du reser utomlands. Gör en budget för resan och sök på nätet för att hitta prisvärda hotell på resmålet.
  • Alla valutor har inte blivit dyrare för oss svenskar. Titta lite extra på valutakursen när du ska välja resmål.
  • Undvik importerade livsmedel så gott det går. Även ur klimatsynpunkt är det bra att försöka äta så lokalt producerad mat som möjligt.
  • Tänk på att varor utomlands blir dyrare – bra att veta om du handlar på utländska sajter.
  • Se gärna över dina investeringar. Ju fler länder och valutor du investerar i via exempelvis dina aktiefonder, desto mindre blir valutarisken.
  • En positiv sak med en svag krona är för de som har investeringar i utländska fonder. När kronan försvagas blir pengarna som har investerats i utländska fonder mer värda. När exempelvis euron stärks (kronan försvagas), innebär det att värdet på en europeisk aktiefond stiger i svenska kronor.

Källa: Länsförsäkringar