Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gröna Lund 2018

Slänggungan på Gröna Lund. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu är det dags för Gröna Lund att slå upp portarna för i år. Nyheten för i år är ett bröllop på själva Gröna Lund, i berg-och-dalbanan. Senare i år kommer det en film om ett annat bröllop som hade stor betydelse för Gröna Lund.

På lördag, 28 april, slår Gröna Lund upp portarna för den här säsongen, ett säkert vårtecken. I år fyller Gröna Lund 135 år, det grundades 1883. Det är en väldigt pigg och kry 135-åring. Förra året slog de rekord i antal besökare och i omsättning.

I år har de inga nya attraktioner men Ikaros är ju bara ett år gammal. Men det planeras stora förändringar. Till säsongen 2021 kommer det komma mycket nytt. Då ska området från Tyrolerparken ner till radiobilarna rivas och det ska byggas en enorm berg-och-dalbana. Radiobilarna kommer alltså att försvinna. De som bygger den nya berg-och-dalbanan är BNN från Schweiz. Det är berg-och-dalbanornas Rolls-Royce. De bygger bara fyra berg-och-dalbanor per år och satsar på kvalitet. Gröna Lund hade hoppats att få BNN:s första berg-och-dalbana i Sverige men en konkurrent på västkusten hann före.

Men att det inte serveras några nya attraktioner betyder naturligtvis inte att det inte händer någonting. Till exempel så kan besökarna avnjuta över 70 konserter. Den första konserten är redan tredje maj. Då spelar rapparen Petter. Konsertsäsongen avslutas 28 september med en konsert med Teddybears. Däremellan kan vi höra Sven-Bertil Taube såväl som Alice in Chains, och många andra.  Sven-Bertil Taube och Alice in Chains spelar precis efter och före midsommarafton. På midsommarafton är det inte någon konsert.

Tobbe och Susanne som ska gifta sig i berg-och-dalbanan. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Tobbe och Susanne som ska gifta sig i berg-och-dalbanan. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Förutom drygt 70 konserter så är det även 91 danskvällar, den första 28 april och den sista 28 september. Under hela juni kommer Tobbe Trollkarl att uppträda. 27 maj är det Childhood-dagen då det är olika artistuppträdanden och prinsessan Madeleine sitter med i publiken som representant för Childhood-stiftelsen. Fram till klockan 16.00 går allt inträde oavkortat till Childhood-stiftelsen. Under sommaren sedan kommer det sedvanligt att vara Sommarkrysset på lördagar med Gry Forsell, förutom det sista som faktiskt kommer att vara på en onsdag.

Visste ni att det låg ett annat nöjesfält mittemot Gröna Lund, där det nu ligger en parkeringsplats, fram till 1957? Det nöjesfältet hette just Nöjesfältet. Nöjesfältet var lite folkligare och Gröna Lund lite finare. Ägarna till de båda nöjesetablissemangen var bittra konkurrenter som vägrade hälsa på varandra när de möttes i Allmänna Gränd. Men deras barn träffades och blev kära, som en riktig Romeo & Julia-historia. De kunde inte gifta sig förrän fäderna dött 1940. Bröllopet hölls 3 juli 1942. Bröllopet hölls på Hasselbacken, i närheten men ändå på neutral mark. Senare under året kommer det att komma en film om det här paret med Robert Gustavsson och Lennart Jähkel som fäderna.

16 juni i år kommer det att hållas ett bröllop på själva Gröna Lund, på Jetlines högsta punkt. Hugade par att fått skicka in motiveringar varför just de ska få gifta sig på Gröna Lund. De som valdes ut var Tobbe och Susanne som träffades på Gröna Lund för exakt 25 år sedan. Ett Jetline-tåg rymmer 14 personer så de får ta med sig 12 gäster. Tåget stoppas på högsta punkten under vigselakten. Sedan hålls det bröllopslunch på Terrassen.