Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GastroNord 2018

Flaska med blåbärsdryck och vinglas på vit duk. Foto: Saxhytte Gård
Foto: Saxhytte Gård

Den här veckan pågår branschmässan GastroNord på Stockholmsmässan. Eftersom det är en branschmässa för hotell och restaurang så är det mycket köksmaskiner för disk och matlagning som inte berör vanliga konsumenter så mycket. Men det finns också en hel del livsmedel, så som vin och glass, som jag kan tipsa om.

Nordic Fauna, till exempel, är ett litet glassföretag som gör glass med ”vuxna” smaker. De har smaker med namn som ”Kick ass vanilj” där de använt honung istället för socker vilket känns på smaken. Dessutom har de tillsatt en aning whisky. Eller som Blåbär & Dragon. Den har tydlig smak av både blåbär och dragon, en sorbet som säkert passar bra att ta en whisky till. Eller vad sägs om en glass smaksatt med te, som deras Milky Orlong. Orlong är ett halvoxiderat te. ”Bean to bar chocolate” är en underbar chokladglass med rik fyllig chokladsmak. Deras glass finns att köpa på Paradiset och Urban Deli i Stockholm.

”Saxhyttegubbens Blåbär 100%” och ”Saxhyttegubbens Lingonsnaps 100%” är det enda vettiga alkoholfria alternativet till vin när alkoholfritt vin smakar som det gör. Båda dryckerna har en torr vuxen smak, men Lingonsnapsen smakar inte ett dugg surt som lingon kan göra. Båda är riktigt goda. Företaget håller till uppe vid Grythyttan.

I Galateas monter så provade jag några goda viner, till exempel Vina Albali Reserva och Gran Reserva. De kostar på Systembolaget 69 respektive 79 kronor. Priset får väl anses ligga på rätt nivå. Vina Albali är ett torrt vin med inslag av körsbär. Doften är obefintlig. Det passar till lättare kötträtter, det är inget sällskapsvin. Gran Reservan har betydligt mer smak än Reservan, passar nog bra till en Pasta Bolognese. Sedan gick jag vidare till Navarro Correas Reserva från Mendoza, Argentina, kostar 99 kronor. Det är också ett torrt strävt vin med drag av körsbär. Pannier Extra Brut är en champagne för 249 kronor. För det priset är det en bra champagne, fruktig i smaken. Alexandre Bonnet är en annan champagne i samma prisklass som är aningen mer fruktig.

Efter allt vin var det gott med en kopp kaffe för att piggna till så när jag gick förbi Coffe Pros monter gick jag in för att få en kopp.Pro antar jag står för professionell men försäljarna var inte speciellt professionella. De var inte speciellt intresserade av att servera kaffe och tala om produkten. Det stod en rad med kaffemaskiner i deras monter. Det verkade vara meningen att man skulle ta en kopp och gå därifrån.