Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige stoppar matfusk i internationell insats

Olika livsmedel. Foto: User Chrizz on sv.wikipedia
Foto: User Chrizz on sv.wikipedia

Svensk livsmedelskontroll har i den internationella antifuskoperationen, OPSON, upptäckt och stoppat fusk och bedrägerier med mat och dryck. Flera företag har polisanmälts och livsmedel har beslagtagits, stoppats från försäljning eller destruerats.

– Det är viktigt att stoppa de som fuskar med livsmedel. De förstör marknaden för alla företag som är ärliga och gör rätt. Dessutom kan fusk med livsmedel innebära att konsumenterna utsätts för hälsorisker, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

OPSON är en återkommande internationell operation i samverkan med Interpol och Europol som riktas mot fusk och kriminalitet inom livsmedelsbranschen. Under fyra månader, december 2017 till mars 2018, har 41000 kontroller genomförts i 67 länder. Sammanlagt har över 3620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck stoppats från att nå konsumenterna. Livsmedelskontrollen i Sverige har under samordning av Livsmedelsverket upptäckt och stoppat fusk med kött, godis, sprit och andra livsmedel.

– Insatsen visar tydligt vad som kan åstadkommas när myndigheter och länder samarbetar för att stoppa kriminalitet och fusk inom livsmedelssektorn, säger Aron Lindén statsinspektör vid Livsmedelsverket.

I södra Sverige misstänks ett företag för systematiskt fusk med datummärkningen på mat i stor skala. I ett annat fall har 86 ton godis beslagtagits och förstörts eftersom det var utsatt för råttor och skadedjur, misstänks vara förfalskat och saknar uppgifter om ursprung. I Mellansverige har 1,5 ton kött stoppats efter att Tullverket stoppat en skåpbil. Köttet transporterades utan godkänd kylning och helt oförpackat.

– Tullverket stoppade en överlastad skåpbil och när de öppnade hittades högar av kött direkt på golvet i transportutrymmet. Det här är ett bra exempel på när flera myndigheter samverkar i livsmedelskontrollen och vi lär oss mer kontinuerligt, säger Aron Lindén.

Flera företag är under utredning av Polisen och därför omfattas informationen av förundersökningssekretess.

– Varje insats för att stoppa kriminalitet i livsmedelsbranschen avslöjar fler fall. Därför måste livsmedelskontrollen i Sverige ständigt utvecklas för att stoppa matfusket. Den här operationen gav nya lärdomar som vi tar med oss i det fortsatta arbetet, säger Louise Nyholm.

Pressmeddelande från Europol – Fraud on a plate”