Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Loch Lomond – en mångsidig whisky

För någon vecka sedan hade Loch Lomond en stor provning med sju stycken olika whisky. Det är ovanligt att ett destilleri har så många olika varianter. Till varje whiskysort hade restaurangpersonalen på The Winery Hotel, där vi hade provningen, fått tillaga en rätt som tilltugg till whiskyn, en rätt till varje whisky för att matcha just den whiskyn. Det var verkligen stor variation bland maträtterna. Till en whisky fick vi citronkräm, till en annan hårt grillad fläskfilé. De hade gjort ett riktigt bra jobb att matcha mat och whisky och tänkt till ordentligt.

Första whiskyn ut var Inchmurrin 12YO, 559 kr., nr. 85508. Den hade en doft av frukt och marsipan och en mjuk fruktig smak, ingen rökighet alls. Det här var min personliga favorit. Till den här whiskyn fick vi sparris med parmaskinka som lagrats i 18 månader, och en klick hollandaisesås. Det var gott men det gav whiskyn en skarpare smak.

Efter det fick vi Loch Lomond Single Grain, 429 kr., nr. 85807. Söt och fruktig doft som drog åt skumbanan. Väldigt ljus färg, såg ut som vitt vin. Smaken var söt och fruktig med inslag av honung. Det här var enligt min uppfattning den näst bästa whiskyn. Till den här fick vi en slags brödkaka med fisksmak med räkfärs och söt chilisås. Precis som med den förra whiskyn gav det en skarpare smak åt det man drack, även om det var gott.

Den tredje whiskyn var Loch Lomond Single Malt Organic 17YO, 699 kr., nr. 40249. Det är en ekologisk whisky som lagrats på Bourbon-fat. Vi var först i världen att pröva den här whiskyn. 18 maj släpps den på bolaget . Alkoholstyrkan ligger på hela 52%. Den har en smak av tropisk frukt och vanilj och när man doftar på den så känner man också den tropiska frukten och även en söt doft av toffé. Den gifte sig bra med ankleverterrinen som vi fick till.

Fjärde whiskyn var själva originalwhiskyn, Loch Lomond Single Malt Original, 299 kr., nr. 597. Den består utav fyra destillat, alkoholstyrkan ligger på 40%. Den har en lätt rökighet, en söt maltig doft som kan beskrivas som en blandning av rök och marsipan. Smaken är rökig och fruktig. Till den här whiskyn fick vi grillad fläskfilé med lökchutney. Det grillade köttet gjorde att whiskyn smakade betydligt sötare.

Efter det, som nummer fem, fick vi Loch Lomond Single Malt 12YO, 549 kr., nr. 87520. Den här var ganska rökig och ändå den mest fruktiga, den hade en mjuk doft av tropisk frukt som även gick igen i smaken tillsammans med citron. Så det var helt logiskt att vi fick sockerkaka med citronmousse som tilltugg till den här whiskyn.

Efter den tolvåriga single malten fick vi prova Single Malt 18YO, 849 kr., nr. 83300. 18YO betyder att den yngsta whiskyn är 18 år gammal, den äldsta är 21 år. Den har en rik fruktig doft och ett kalejdoskop av smaker; frukt, kryddor, vanilj, toffee och även rök. Alkoholstyrkan ligger på 46%.

Den sjunde och sista whiskyn fick vi med som en bonus, den stod inte med listan. Loch Lomond Single Cask finns det bara 282 flaskor av. Den destillerades 2006 och hälldes upp på flaska 2017. Den är rejält rökig, både i doft och smak. Man kan skönja en viss fruktighet bakom röken.