javplatform

Nu släpps Ingmar Bergmans Filmberättelser

Inlagd av on maj 16th, 2018 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Ingmar Bergman och Sven Nykvist. Foto: Wikimedia

Ingmar Bergman och Sven Nykvist. Foto: Wikimedia

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Under året presenterar Norstedts i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publicerar vi alla hans filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och Smultronstället ut för första gången på svenska.

Den 15 maj finns följande titlar att beställa:

Hets (1944), Sommarlek (1951), Gycklarnas afton (1953), En lektion i kärlek (1954), Sommarnattens leende (1955), Det sjunde inseglet (1957), Smultronstället (1957), Ansiktet (1958), Såsom i en spegel (1961), Nattvardsgästerna (1963), Tystnaden (1963), Persona (1966).

Resterande titlar finns färdiga lagom till Ingmar Bergmans 100-årsdag den 14 juli.

Samtliga trettiofyra Filmberättelser publiceras med efterord av Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman, och i vissa fall förord av författaren själv.

– Bergmans filmberättelser är mycket mer än förstudier till filmerna, säger Jan Holmberg. Snarare än skisser är de små mästerverk i egen rätt och tillhör den stora svenska 1900-talslitteraturen. Att nu det stora flertalet av dem blir tillgängliga är en kulturgärning av rang.

Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts:

– Termen Filmberättelser myntades av Bergmans förläggare Lasse Bergström. Det passar dessa texter alldeles utmärkt. Vi pratar här inte om filmmanus eller dramatik, snarare liknar de kortromaner till formen, med inre psykologisk skärpa och starka replikskiften, såpass att de behåller sin styrka oavsett om du läser dem på boksidan, ser dem på en teaterscen eller i en biosalong. De tog sextio år att skriva – och tillsammans är de grundbulten i ett av nittonhundratalets viktigaste svenska författarskap.

Ingmar Bergmans Filmberättelser ges ut som beställningstryck och finns tillgängliga via nätbokhandel eller som beställningsvara i butik.

Källa: Norstedts

Kommentarer är avstängda