javplatform

Ragunda i Jämtland i topp i Sverige under World Fairtrade Challenge

Inlagd av on maj 16th, 2018 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Ett kollage av fikabilder. Foto: Fairtrade

Foto: Fairtrade

Världens största Fairtrade-fikautmaning ägde rum andra veckan i maj och samlade i Sverige över 350 000 fikadeltagare från norr till söder. Sverige är därmed det land som lyckats samla störst engagemang. I Ragunda i Jämtland samlades över 12 procent av kommunens invånare för att fika tillsammans under World Fairtrade Challenge.

– Det är fantastiskt att se det engagemang som finns runt om i Sverige för Fairtrade. Att ordna en fika under World Fairtrade Challenge är ett enkelt sätt att göra skillnad för de människor som befinner sig i första ledet av handelskedjan. Det handlar om att visa världen att vi bryr oss om goda arbetsvillkor med respekt för mänskliga rättigheter, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Nyligen samlade världens största Fairtrade-fika över 20 länder för att uppmärksamma vikten av en hållbar produktion med rättvisa arbets- och handelsvillkor i världen. Sverige var det land med störst engagemang som samlade allra flest fikadeltagare följt av Sydkorea, Finland, Italien och Ecuador. Totalt deltog över 650 000 fikadeltagare i World Fairtrade Challenge.

Alla dessa fikadeltagare har visat ett stort engagemang för förbättrade arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning. Genom att deltagarna registrerat sin fika på en kampanjsajt, har Fairtrade Sverige kunnat sammanställa ett fikaresultat.

Flest fikadeltagare i landet per capita hade Munkfors kommun, där över 50 procent av invånarna var med och deltog i fikautmaningen. I Ragunda i Jämtland samlades över 12 procent av kommunens invånare för att fika tillsammans under World Fairtrade Challenge och hamnar därmed på en femteplats bland alla Sveriges kommuner sett till per capita.

Den aktör som under utmaningen lyckades samla flest fikadeltagare är Fackföreningen Kommunal följd av Karlstad kommun och Kyrkor för Fairtrade.

– Vi ser hur kommuner runt om i Sverige vill vara en del av regeringens arbete med Agenda2030. Genom Fairtrade kan kommuner på ett lätt sätt arbeta för en hållbar konsumtion och minskad global fattigdom, säger Hewan Temesghen.

Fairtrade omfattar idag fler än 2 200 produkter som kaffe, kakao, te, frukt, godis, juice, glass, nötter, vin, bomull och skönhetsprodukter. Under 2017 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med sex procent till 3,8 miljarder svenska kronor. Svensken handlar nu Fairtrade-märkt för i genomsnitt 376 kr per år.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. Fairtrade-märkta produkter bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre ekonomi, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex genom investeringar i skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.

Källa: Fairtrade

Kommentarer är avstängda