Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stort kalas när Sjöhistoriska museet firar 80-årsjubileum

Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet
Foto: Sjöhistoriska museet

Den 28 maj 1938 invigde kung Gustav V Sjöhistoriska museet på Gärdet. Den 26 maj 2018 bjuder museet på kalas med massor av familjeaktiviteter under dagen och nostalgisk musikunderhållning på kvällen. Fri entré för alla. 

Planerna på ett sjöhistoriskt museum drogs upp redan 1913 av Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm, idag museets vänförening, och föremål började samlas in. 1931 erbjöd Knut och Alice Wallenbergs stiftelse en stor summa för museibygget, men med en del specifika krav – till exempel fick det inte byggas i funktionalistisk stil. Flera av landets mest framstående arkitekter tävlade om uppdraget. Det gick slutligen till Ragnar Östberg, som bland annat ritat Stockholms stadshus. Det nya museet byggdes 1934-1935 i nyklassicistisk stil och invigdes av Gustav V den 28 maj 1938.

Sedan dess har museet vidgat världsbilden för över 4 miljoner besökare. Föremålssamlingar, arkiv och bibliotek har ständigt utökats och varit utgångspunkt för över 300 utställningar.

Lördagen den 26 maj är det stort kalas och alla är bjudna. På dagen blir det nycirkus- och teaterföreställningar, musikunderhållning och specialvisningar. Och på kvällen blir det mat och musik i museets vackra Minneshall där Beata Harryson med orkester bjuder på en nostalgitripp.

Källa: Sjöhistoriska museet