Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rädda katten från sommarens faror

Katt leker med boll. Foto: Agria
Foto: Agria

På sommaren tycker många katter om att vara utomhus hela dygnet. Oftast går det bra, men det finns en del fällor som kan drabba katten under sommarmånaderna. Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, ger tips om faror att undvika och hur du kan förebygga risken för skador. 

  1. Trafiken

Varje dag dör mer än en katt i trafiken och varje månads skadas hundratals. De flesta olyckor sker efter mörkrets intrång på höstkanten, men under sommaren drabbas ofta de katter som vanligtvis hålls inomhus och inte är vana vid trafik. Undvik att släppa ovana katter lösa vid trafikerade vägar, erbjud hellre en inhägnad del av trädgård eller nätad balkong. Tänk på att id-märka katten så du kan kontaktas vid en eventuell olycka.

2.      Balkonger och fönster

Varmt väder och sköna vindar lockar innekatten till fönster och balkonger. Varje år skadas mellan 100-150 katter i samband med fall från höga höjder. Exempel på fallskador är frakturer, sprucken urinblåsa, käkskador och sprickor i gomtaket samt punkterade lungor och diafragmabråck. Som kattägare är du skyldig att skydda ditt djur genom att säkra obevakade fönster och dörrar samt balkonger med fönsterhakar och balkongnät.

3.      Bilen kan bli en dödsfälla

Temperaturen i en bil kan snabbt stiga till runt 85 grader, även då den står i halvskugga med öppna fönster. Det märks genom att katten flämtar våldsamt, blir yr och får hög kroppstemperatur. Lämna därför aldrig katter eller andra djur i bilen under varma dagar. Överhettade katter kyls av med svalt vatten och svala handdukar. Kontakta veterinären.

4.      Kattslagsmål

Katter som lever utomhus drabbas ofta av sårskador i samband med kattslagsmål. Risken ökar under sommaren när fler katter vistas utomhus och gör intrång på grannkattens revir. Gå igenom katten dagligen för att upptäcka eventuella sårskador, som ska rengöras, eller svullnader.

Kontakta veterinären vid en allvarligare sårskada och mer tilltagande svullnader, som ofta kan utvecklas till bölder.

5.      Huggormar

Katter får färre symtom på huggormsbett än hundar, trots det uppsöker 300-400 katter varje år veterinären för vård. Symtomen kan vara ett ben som svullnat, trötthet eller att kattens allmäntillstånd dämpas. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet. Det viktigaste är att hålla djuret i stillhet för att minska spridningen och snarast söka upp veterinär.

6.      Insektsbett

 Enstaka geting- och bistick ger sällan några allvarliga reaktioner, även om en del katter kan klaga högljutt efter ett stick. Ett fåtal katter kan vara överkänsliga för geting- eller bistick och kan få en allergisk reaktion. Vid symtom som andningsbesvär eller tilltaganade svullnad, kontakta veterinär omgående.

7.      Fästingar

Fästingar bör tas bort så fort de upptäcks, helst inom det första dygnet. På apoteket finns preparat som effektiv skyddar mot fästingbett. Var noga med att du köper ett fästingmedel som är till för katt bara. Det finns fästingmedel som enbart är till för hund och som är livsfarligt för en katt. Om din katt ändå skulle bli angripen tar du bort fästingen med en fästingplockare eller pincett genom att dra fästingen rakt ut.

Källa: Agria