Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

180 amatörsångare på Stora scenen i unik operapremiär

Monstret i labyrinten. Ensemble, Joachim Bäckström som Theseus, Ann-Kristin Jones som Modern. Foto: Tilo Stengel
Monstret i labyrinten. Ensemble, Joachim Bäckström som Theseus, Ann-Kristin Jones som Modern. Foto: Tilo Stengel

I operan Monstret i labyrinten medverkar 230 personer: Sångare och musiker, proffs och amatörer, sida vid sida. Operan, om monstret Minotauros, Daidalos berömda labyrint och ungdomar som hänsynslöst ska offras, kombinerar hög konstnärlig kvalitet och delaktighet på ett unikt sätt. Skandinavienpremiär 30 maj.

I höstas efterlyste GöteborgsOperan massor av sångare och gensvaret var enormt. De 180 amatörsångare som engagerades efter provsjungningar bildar en helt unik ensemble med ett åldersspann från 9 till 87 år. Här finns tonåringar och pensionärer, en hyllad rappare samt en dotter och hennes far. Nu har repetitionerna pågått på kvällstid i över ett halvår.

– Detta är första gången någonsin som vi upplåter Stora scenen till ”community opera”. Vi involverar och berättar historien tillsammans med vår omvärld – samtidigt som musiken är på hög nivå. För mig är det här en dröm som går i uppfyllelse, eftersom jag ägnat mig så mycket åt den här typen av projekt genom åren, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama.

Stephen Langridge har tidigare bland annat satt upp Bernsteins West Side Story med fångar i brittiska fängelser och lett musikteaterprojektet Ngoma i sydafrikanska townships.

Regissör är Mattias Ermedahl som har sjungit många stora roller på GöteborgsOperan och under senare år även regisserat en rad uppsättningar. Han är djupt påverkad av hur givande arbetet varit med en så stor grupp amatörer:

– Ensemblen har gått på instinkt och varit väldigt direkta i sin kommunikation. Det äkta i deras tilltal har skakat om mig. Jag vågar påstå att de har ett uttryck som nästan inte går att få från professionella skådespelare. Med proffs behöver jag ofta arbeta hårdare för att komma innanför huden. Givetvis har proffsen fler verktyg för att sortera och uttrycka olika känslor. I gengäld har en amatör direkthet, äkthet och en enorm energi, säger han.

Operan är komponerad av den brittiske kompositören Jonathan Dove, efter en gemensam beställning från London, Berlin och Aix-en-Provence. Projektet har drivits på av Sir Simon Rattle.

Handlingen utgår från den grekiska mytologin om kriget mellan huvudstaden Aten och ön Kreta. I en labyrint på Kreta gömmer kung Minos monstret Minotauros och för att undvika att utplånas måste atenarna välja ut ett antal ungdomar som ska offras på Kreta. Vid ungdomarnas sida på resan över havet finns hjälten Theseus som har lovat att ta dem ur dödsfällan – men kommer hjälten att kunna rädda dem?

För Mattias Ermedahl handlar Monstret i labyrinten om att möta det okända:

– Det kan handla om både yttre och inre rädslor. Någon gång måste vi möta våra innersta rädslor, som likt ett monster lurar i våra inre mörka labyrinter. Ett annat aktuellt tema i verket är att ungdomen måste styra upp de vuxnas misslyckanden, vilket vi kan se exempel på i vår omvärld.

FAKTA: MONSTRET I LABYRINTEN

Opera för barn, ungdomar och vuxna i två akter av Jonathan Dove (f 1959). Libretto Alasdair Middleton. Svensk översättning Erik Fägerborn. Sjungs på svenska med både svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Skandinavienpremiär 30 maj kl 19. Spelas 30 maj–3 juni, Stora scenen.
Längd: cirka en timme, ingen paus.

Uppsättningen är en del av GöteborgsOperan Skapas kreativa arbete för deltagande och skapande. Framförs med tillåtelse av Peters Edition Limited, London och i samarbete med Kultur i Väst och Vägus (Västra Götalands Ungdomssymfoniker).

TEAM

Regi: Mattias Ermedahl

Scenografi och kostymdesign: Tomas Sjöstedt

Ljusdesign: Joakim Brink

Koreografi: Cynthia Kai

Svensk översättning: Erik Fägerborn

Dirigent: Martin Nagashima Toft

Medverkande

Minos: David Lundqvist

Theseus: Joachim Bäckström

Modern: Ann-Kristin Jones

Daidalos: Anders Lorentzson

Vuxenkör: atenare och kretensare

Ungdomskör: Atens unga

Barnkör: Atens barn

Kormästare: Ida Rosén Hamrå

Kormästare: Tommy Jonsson

Göteborgsoperans Orkester, förstärkt med musiker från Vägus, Västra Götalands Ungdomssymfoniker

GöteborgsOperans Danskompani:

Therese Fredriksson

Andrzej Glosniak

Jérôme Delbey (koreograf)

Källa: GöteborgsOperan