Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Het maj får svenskarna att törsta efter alkoholfri öl och vattenmelon

Vattenmelon. Foto: MBargo
Foto: MBargo

Jämfört med samma period föregående år har ICA-butikerna ökat sin försäljning av typiska sommarprodukter. Mat till grillning som majskolvar och fläskkarré har ökat med 63 respektive 40 procent. Även produkter som annars kan förknippas med semester har haft en tydlig ökning, till exempel har försäljningen av solskydd ökat med 38 procent och glass med 32 procent.

– Det fina vädret påverkar absolut våra matvanor. Fler grillar och äter svalkande mellanmål som vattenmelon och glass. Alkoholfri öl har också ökat mycket men där är det nog en kombination av värmen och en allmän trend där fler väljer alkoholfritt. En annan positiv trend som håller i sig är att vi lägger mer grönsaker på grillen. Tidigare har köttet dominerat, men det finns en ökad medvetenhet om hälsofördelarna med en mer varierad kost, säger Paula Frösell, dietist ICA Sverige.

I ICAs årliga grillrapport framgår det att nästan hälften av svenskarna anser att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och att nästa varannan uppger att de blir gladare av att grilla. Rapporten visar även att dubbelt så många vill grilla mindre kött än för fyra år sen, men att fler vill att det kött man grillar ska vara svenskt. Läs hela ICAs Grillrapport

Procentuell volymökning jämfört med maj föregående år*
Majskolvar 63 procent
Vattenmelon 43 procent
Alkoholfri öl 41 procent
Fläskkarré 40 procent
Solskydd 38 procent
Halloumi 34 procent
Glass 32 procent

*Jämförda perioder 17-05-01 till 17-05-28 jämfört med 18-04-30 till 18-05-27

Källa: ICA