Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Säljstart för ett av Sveriges äldsta landshövdingehus

Kommendörshuset, bild innergård. Beigt trähus. Foto: Bjurfors
Kommendörshuset, bild innergård. Foto: Bjurfors

Kommendörshuset, ett av landets äldsta landshövdingehus, ska återställas till bostadshus. Tisdagen den 5 juni inleds försäljningen av totalt 16 bostäder i tidsenlig anda. Bostadsrätterna är i varierade storlekar, där den minsta om 30 kvadratmeter säljs för ca två miljoner.

I korsningen Karl Johansgatan och Kommendörsgatan i Göteborg ligger det så kallade Kommendörshuset, ursprungligen uppfört 1881 i Majorna. Så snart försäljningen påbörjats börjar arbetet med restaureringen av huset.

Strikta restriktioner, då fastigheten är av antikvariskt värde, har resulterat i att restaureringen kommer behöva anpassas och ta hänsyn till husets anrika historia. Även materialval och inredning spinner på husets historik –gedigna trägolv, krönlist i badrummen och platsbyggda kök i äldre stil är några exempel på attribut som bostäderna kommer att förses med. Balkongerna vetter mot en lummig innergård med trivsamt orangeri, utekök och mysiga sittplatser.

– Man har gjort ett helt fantastiskt jobb i att kombinera husets ursprung med modern vardagslyx. Originaldetaljer dyker upp överallt; i bostäder såväl som i trapphus och på fasad. Vi hoppas att blivande köpare ska bli lika förtjusta som vi, säger Jonna Alm, fastighetsmäklare för nyproduktion på Bjurfors.

Det är fastighets- och projekteringsbolaget Tapajos Fastighets AB som äger fastigheten och som nu ombildat den till bostadsrätter i varierande storlekar. Den minsta bostadsrätten, om 30 kvadratmeter, säljs för ca två miljoner kronor.

– Priserna är anpassade efter marknaden och med hänsyn till bostädernas höga standard och husets unika egenskaper. Förintresset har varit stort. Vi ser därför mycket fram emot att nu gå ut med de här bostäderna på marknaden, säger Sven-Erik Kristensen, Regionchef på Bjurfors Göteborg.

Källa: Bjurfors