Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Supportrarna väljer bort VM-guld

Fotbollsfans på Söderstadion. Foto: Arild Vågen
Foto: Arild Vågen

I anslutning till sommarens stora fotbollsmästerskap har Unibet genomfört en supporterkartläggning tillsammans med Svenskafans. Över 1 300 supportrar deltog i undersökningen som visar att en övervägande majoritet av de allsvenska supportrarna hellre ser sitt klubblag vinna SM-guld än att Sverige tar ett VM-dito.

Mellan den 7 och 28 mars genomförde Unibet en anonym supporterundersökning tillsammans med Svenskafans. Över 1 300 respondenter svarade på 12 frågor. Den omfattande kartläggningen visar att 77 procent av de allsvenska supportrarna hellre ser sitt klubblag ta SM-guld än att Sverige vinner VM-guld.

– Med risk för att sparka in en vidöppen dörr så får man ju säga att de allsvenska supportrarna är hängivna sina lag. Jag måste säga att jag är lite förvånad över att endast 22 procent hellre tar ett VM-guld, särskilt med tanke på var Sverige befinner sig i fotbollshierarkin, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

Undersökningen visar att det är bajarna som sticker ut allra mest, hela 89 procent av anhängarna till Stockholmsklubben väljer bort ett VM-guld till förmån för ett SM-guld. Supportrarna till Östersunds FK är mest splittrade enligt undersökningen, med en knapp majoritet som hellre kammar hem SM-guldet (51%).

– Att Bajen engagerar vet vi vid det här laget, men att 9 av 10 väljer bort ett VM-guld för ett andra SM-guld är rätt anmärkningsvärt. ÖFK:arna är lite mer folkliga. Sedan är jag också paff över att endast 2 procent inte riktigt vet, men det kan ju vara för att jag själv är i den kategorin, säger Henrik Holm.

Om undersökningen:
I syfte att kartlägga supportersverige genomförde Unibet en undersökning tillsammans med Svenskafans under perioden 7–28 mars 2018. Totalt svarade 1 336 supportar på 12 frågor och samtliga respondenter deltog i undersökningen anonymt.

Resultat:

Vad skulle du helst välja – ett SM-guld för ditt favoritlag eller ett VM-guld för Sverige?

Nationellt
Ett SM-guld för mitt favoritlag 77%
Ett VM-guld för Sverige 22%
Vet ej 2%

Hammarby IF
Ett SM-guld för mitt favoritlag 89%
Ett VM-guld för Sverige 10%
Vet ej 1%

Djurgårdens IF
Ett SM-guld för mitt favoritlag 75%
Ett VM-guld för Sverige 22%
Vet ej 2%

AIK
Ett SM-guld för mitt favoritlag 80%
Ett VM-guld för Sverige 18%
Vet ej 2%

IFK Göteborg
Ett SM-guld för mitt favoritlag 67%
Ett VM-guld för Sverige 31%
Vet ej 3%

Malmö FF
Ett SM-guld för mitt favoritlag 62%
Ett VM-guld för Sverige 38%
Vet ej 0%

Östersunds FK
Ett SM-guld för mitt favoritlag 51%
Ett VM-guld för Sverige 49%
Vet ej 0%

IFK Norrköping
Ett SM-guld för mitt favoritlag 62%
Ett VM-guld för Sverige 38%
Vet ej 0%

IF Elfsborg
Ett SM-guld för mitt favoritlag 52%
Ett VM-guld för Sverige 48%
Vet ej 0%

IK Sirius
Ett SM-guld för mitt favoritlag 65%
Ett VM-guld för Sverige 35%
Vet ej 0%

Källa: Unibet