Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fatta! vinner Europeiska medborgarpriset i Sverige

Den ideella föreningen Fatta! har i år vunnit Europeiska medborgarpriset, Europaparlamentets pris för enastående européer.

I motiveringen till priset betonar juryn att föreningen Fatta! genom sitt samhälleliga engagemang har påverkat den svenska opinionen och riktat uppmärksamhet på sexuellt våld och behovet av sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke.

– Sedan 2013 har Fattarörelsen tillsammans med tusentals människor runtom i Sverige och med stöd av Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, modigt drivit frågan om en samtyckeslag. Många länder i världen har nu fått upp ögonen för att en ny sorts sexualbrottslagstiftning som baseras på samtycke är möjlig. Det är därför oerhört hedrande att Fattas arbete för ett samhälle utan sexuellt våld som bygger på en samtyckeskultur uppmärksammas och erkänns. Vi är både oerhört stolta och glada över att ta emot Europaparlamentets medborgarpris. Arbetet för att gå från en våldtäktskultur till en samtyckeskultur fortsätter. Med samtyckeslagen som grund kan vi nu på riktigt börja skapa en samtyckeskultur. Fatta kommer köra tills alla har fattat, säger Elin Sundin, ordförande för Fatta.

Föreningen Fatta! nominerades av Europaparlamentarikerna Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog (S).

En prisceremoni med utdelning av en hedersmedalj kommer att hållas senare i år. Vinnarna från alla medlemsländer kommer också att bjudas in till ett gemensamt evenemang i Bryssel.

Bakgrund
Det Europeiska medborgarpriset har delats ut sedan 2008 till medborgare eller organisationer som har bidragit till att främja ömsesidig förståelse och närmare integration mellan EU-invånare, underlättat för samarbete över gränser och mellan länder inom EU eller gett uttryck för värderingarna i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Källa: Europaparlamentet